Æterens pirater
Radio Voice har aldrig været bange for at provokere eller erklære giganten P3 krig på lyttere.
Det skete senest for et år siden, da The Voice opfordrede sine lyttere til at
ringe ind under en direkte Strax-udsendelse på P3 og erklære, at The Voice er Danmarks hitradio nr. 1. Lytterne ville hver blive honoreret med 2.000 kroner.
Som modtræk åbnede
P3 for sluserne, og The
Voice måtte udbetale i alt 140.000 kroner til 70 lyttere.
The Voice var dog tilfredse. De havde opnået opmærksomhed.
Det fik de også et halvt år tidligere, da radiostationen i en lytterkonkurrence udlovede en brystoperation til en kvindelig lytter. Det fik forbrugerombudsmanden Hagen Jørgensen til at reagere skarpt. Han tog klart afstand fra, at The Voice brugte kvinders utilfredshed med deres barm-størrelse som et reklamefremstød for stationen.
Men den københavnske radiostation opnåede igen, det den ville - opmærksomhed.
To gange har stationen også fået frataget sin sendetilladelse i Københavns Kommune af Kulturministeriets udvalg for lokalradio- og tv, fordi radioen ikke havde en selvstændig programflade med lokaleindslag fra Københavnsområdet.
Hver gang har stationen overlevet ved at sende fra andre kommuner i hovedstadsområdet, så de fortsat kunne høres over hele København.
Det var den 8 juni 1984, at The Voice for første gang - fra en 2-værelses lejlighed i Valkendorfsgade - sendte direkte til de københavnske lyttere.
De økonomiske bagmænd var Baron Otto Reedtz-Thott og finansmanden Klaus Riskjær Pedersen, der ville skabe en radio ud fra konceptet mindre snak og mere musik end den daværende monopolindehaver på radiomediet, Danmarks Radio, præsenterede for lytterne.
»Under et ophold i USA blev jeg utrolig fascineret af deres hav af stationer. Man skulle bare dreje på knappen for at lytte til den musik, som man ønskede. Den mulighed eksisterede ikke i Danmark, hvor DR bestemte, hvad vi skulle lytte til det. Det ønskede jeg at ændre,« fortæller Otto Reedtz-Thott.
Og således strømmede musiktoner ud fra mixerpulten i den 2-værelses lejlighed i Valkendorfsgade kun afbrudt af værten Dan Rachlins hurtige og rappe kommentarer.
»Det hele var meget dynamisk og idealistisk. Vi kastede os ud i mediet uden erfaringer. Vi var oppe på barrikaderne for at bryde med DRs monopol,« fortæller Dan Rachlin.
Han er én af de værter, der gennem de seneste 15 år har været med til at gøre The Voice til en kommerciel radiosucces med to søsterstationer i Århus og Odense. Kun afbrudt af få afstikkere til blandt andet TV2.
Ikke lytternes talerør
Men ifølge direktøren for The Voice, Eric Hansen, er radiostationen meget mere end en kommerciel succes.
»Vi har været med til at revolutionere hele det danske radiomedie ved at være nyskabende og et foregangsbillede for mange andre. Danmarks Radio har ændret deres programfacon som følge af konkurrencen fra os, mens andre kommercielle stationer har forsøgt at kopiere vores jingler og format,« siger Eric Hansen.
Det udsagn accepteres tildels af én af de andre store kommercielle lokalradioer, Århus Nærradio, der selv sendte de første toner ud i æteren tre dage efter, at The Voice havde tændt for mikrofonerne i Valkendorfsgade.
»Vi har lært, hvordan man professionelt styrer en lokalradio. The Voice har været fantastisk dygtige til at markedsføre sig selv og deres koncept. På det område har de været langt bedre end vi andre, og det har givet dem succes. Men vi har ikke lært noget indholdsmæssigt. Vi ville være en lokalradio, der var lytternes stemme og et talerør på deres præmisser. Det mål har The Voice aldrig haft,« fortæller Jack Fridthjof, leder af Århus Nærradio, som 1. februar 1999 indgik en samarbejdsaftale med The Voice, der gør at den københavnske radio-station kan sende på deres programflade.
Ingen opmærksomhed
Også hos landets største radiomedie, Danmarks Radio, har The Voice gjort indtryk. Men i begyndelsen viste radioens gamle, garv-ede værter dog ikke den nye radiostation megen
opmærksomhed.
»Dengang opfattede jeg egentlig ikke The Voice som en konkurrent. Den tanke strejfede mig slet ikke. Men siden er radiomediet blevet splittet op i forskellige kanaler og programmer. Det første spadestik i den retning tog The Voice helt afgjort,« fortæller Hans Otto Bisgaard, der frem til 1987 var vært på P3, og fra 1997-98 programchef for Radio2.
Han er dog ikke udelukkende positivt stemt over for den udvikling, som lokalradioerne og i særdeleshed The Voice har afstedkommet
»Den skærpede konkurrence på radiomarkedet betyder, at stationerne i dag ofte lefler for lytterne. Der er mindre nyskabelse i radiomediet end tidligere. Vi giver lytterne det, de vil have, og det er en skam. Og jeg tror, at det netop er The Voices problem på længere sigt, at der ikke er mange overraskelser i deres programmer. De skal forny sig og tage flere chancer,« siger Hans Otto Bisgaard, der dog også medgiver, at de har drevet stationen meget professionelt.
DR har lært af The Voice
Programchef for chefredaktionen ved Danmarks Radio, Jesper Grunwald, erkender, at The Voice senere hen har haft indflydelse på programfladen ved Danmarks Radio.
»Som mange andre lokalstationer har de hele tiden bidt os i haserne. Det har betydet, at vi ikke er blevet for selvtilfredse, men også har tænkt i nye baner. Da The Voice begyndte, lærte vi meget af, hvordan de byggede deres programmer op omkring værterne samtidig med, at de havde en meget skarp musikprofil. Begge dele har vi også integreret mere i vores flade, men mit råd til station-en er, at de skal være mere nyskabende. Den dag de i højere grad blander musikken med flere nyheder og reportager, vil det blive langt sværere for os at holde fast i lytterne,« siger Jesper Grunwald.
Voice-direktør Eric Hansen afviser dog, at station ikke er nyskabende. Han mener heller ikke, at stationen har sejret sig ihjel ved, at mange andre stationer gradvist har nærmet sig The Voices koncept.
»Vi har hele tiden været forud for vores tid, og det mener jeg, at vi fortsat er. De andre må gerne følge efter, sålænge vi bare finder på nye tiltag før dem. Det er ikke sandt, at vi ikke er nyskabende i vores indhold. Hvem udlover ellers et par nye bryster i radioen,« siger Eric Hansen.