Tam nytårstale uden løfter

Et tam omgang kemisk renset for løfter og visioner. Sådan karakteriserer såvel venstre- som højrefløjen statsminister Poul Nyrup Rasmussens (S) nytårstale. Kun en enkelt klar melding var der fra statsministeren - Danmark skal med i euro-samarbejdet.

Samtidig opfatter både SF, Venstre og Dansk Folkeparti Poul Nyrup Rasmussens melding om, at regeringen om nødvendigt er parat til at gribe ind, som et klart signal om, at der venter danskerne et økonomisk indgreb i løbet af 1999.

SFs formand, Holger K. Nielsen, vurderer det efter at have hørt statsministerens nytårstale som ret sandsynligt, at der kommer et indgreb allerede i løbet af foråret.

"Det, statsministeren siger om regeringens vilje til at gribe ind, er i virkelighed så banalt, at der ikke er nogen grund til at nævne det. Når han gør det alligevel, så opfatter jeg det som et klart signal om, at et indgreb er mere end end tanke - det er noget, regeringen har overvejet kraftigt," siger Holger K. Nielsen.

Han hæfter sig desuden ved, at talen er blottet for løfter af enhver art. Og tilsyneladende glemt er de mange ord fra sidste nytårstale om børnefamiliernes vilkår, påpeger SF-formanden.

Venstres formand, Anders Fogh Rasmussen, karakteriserer talen som blød og uforpligtende uden anvisninger på noget som helst - og holdt i så runde vendinger, at ingen kan være uenige. Og så opfatter V-formanden afsnittet om regeringens parathed til at gribe ind som et løfte til den radikale regeringspartner om, at et indgreb kan blive nødvendigt, hvis betalingsbalancen fortsat udvikler sig skævt.

"Og set i lyset af al balladen om senest efterlønnen, men også om pinsepakken kan man godt frygte, at Socialdemokratiet ikke er parat til at gøre det nødvendige på det rigtige tidspunkt," siger Anders Fogh Rasmussen.

På et enkelt punkt er Venstre-formanden dog parat til at kvittere statsministeren - nemlig for den klare melding om, at Danmark bør tilknyttes euro-samarbejdet. En melding, der vækker de modsatte følelser hos Holger K. Nielsen.

"Statsministeren har ikke tidligere sagt det så direkte. At han gør det nu, ser jeg som et signal om, at vi nu kan vente os et sandt bombardement af argumenter fra tilhængernes side for at overbevise danskerne. Og ganske vist lægger statsministeren op til debat, men hvad skal vi med den, når han på forhånd giver facittet," siger Holger K. Nielsen.

CDs politiske ordfører, Peter Duetoft, glæder sig over den klare euromelding. Og han ser snarere meldingen om regeringens mulige indgriben som et signal til udlandet om, at Danmark fortsat vil holde sig på en økonomisk kurs, der kvalificerer os til at komme ind i eurosamarbejdet. Bortset fra, at statsministeren efter Duetofts mening brugte for meget tid på at fortsætte sin efterlønsbodsgang, så er CD godt tilfreds med, at 1999 efter nytårstalen at dømme ikke bliver et reformår.

"Talen tyder på, at året bliver roligt, og det trænger vi også til. Vi har gennemført en række reformer, som nu skal have tid til at fungere, siger Duetoft, der glæder sig over signalværdien af statsministerens solidariske ord om samfundets svageste."

Også Enhedslisten er godt tilfreds med, at Poul Nyrup Rasmussen lægger op til et forsvar for den solidariske velfærd - hvis ordene følges af handling, konstaterer Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen.

"Det er fint, hvis statsministeren bryder med Anders Fogh Rasmussen. Han har helt ret i, at regeringen skal dømmes på dens gerninger. Det er netop det, der sker i øjeblikket. Og der er virkelig brug for, at Nyrup Rasmussen tager skeen i den anden hånd," siger Frank Aaen.

Og finanslovsaftalen med de borgerlige var netop udtryk for det modsatte af, hvad statsministeren gør sig til talsmand for i nytårstalen, understreger Frank Aaen. Samtidig slår han fast, at et eventuelt nyt økonomisk indgreb, der alene rammer almindelige mennesker, bliver uden Enhedslisten.

De konservatives politiske leder, Pia Christmas Møller, konstaterer, at statsministeren ikke havde meget på hjertet til os danskere ved indgangen til det nye år.

"Det var en mat omgang, som Nyrup bare skulle have overstået uden alt for mange knubs. Den opgave klarede han fint. Talen vil ikke gå over i historien. Den er glemt, når weekenden er overstået," siger Pia Christmas Møller.

Hun karakteriserer talen som et bagudrettet forsvarstale for regeringens førte politik. Eneste fremadrettede og konkrete - og i øvrigt glædelige budskab var ifølge K-lederen statsministerens klare anbefaling af dansk tilslutning til euroen.

Kristeligt Folkepartis leder, Jann Sjursen, kalder talen defensiv. Den har i for høj grad et forsvar for regeringens økonomiske politik, for finanslovsforlig og pinsepakken, mener Jann Sjursen. Og han efterlyser klare visioner for fremtiden, ikke mindst på det sociale område, hvor statsministeren - uden at anvise handling - nævner samfundets tabere, som lever i tusmørket.

Samtidig beklager Jann Sjursen, at det nu åbenbart er blevet så mørkt, at statsministeren åbenbart ikke længere kan se den enlige mor på cykel i vintermørket, som han sidste år talte så varmt om.

Det socialdemokratiske folketingsmedlem Lotte Bundsgaard, der sammen med andre unge nyvalgte S-medlemmer har efterlyst forbedringer for børnefamilierne, vælger at tolke statsministerens manglende ord til børnefamilierne som et udtryk for, at regeringens bebudede børnepakke er lige på trapperne.

"Når statsministeren ikke løfter flere slør, end han gør, må det være fordi, børnepakken er tættere på, end man måske skulle tro," siger Lotte Bundsgaard.

Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard, kalder statsministerens tale for famlende, svag og nervøs. Og det værste er, at han stadig febrisk forsøger at forklare sig ud af sine efterlønsproblemer, mener hun.

"Enhver bør nu kunne se, at han ikke er manden, der skal føre Danmark ind i det 21. århundrede. Han bør gøre os alle sammen den tjeneste at gå af - allerhelst med et valg nu," siger Pia Kjærsgaard.

Fremskridspartiets gruppeformand, Kim Behnke, er enig og kalder det i en kommentar til nytårstalen "skammeligt, at resultatet af 30 års socialdemokratisk politik er et samfund, hvor folk over 60 år af statsministeren nu anses for at være en byrde for samfundet og ikke en ressource". RB

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.