Flertal for ny domstol

Seks ud af 10 danskere ønsker en forfatningsdomstol, hvor de kan få afprøvet, om nye love underminerer deres rettigheder som borgere, viser en Sonar- måling for Jyllands-Posten.

På Christiansborg støtter politikere kravet. Men på linie med Venstres formand, Anders Fogh Rasmussen, mener de, at Højesteret skal fungere som forfatningsdomstol og kontrollere, at politikerne ikke træffer beslutninger i strid med grundloven.

Ifølge Anders Fogh bør en ny og mere aktiv rolle for Højesteret præciseres i grundloven, og hans forslag bakkes op af juridiske eksperter.

»Den juridiske kontrol med lovgivningsapparatet skal naturligvis være reguleret i grundloven, så folket selv har besluttet, hvordan det skal være,« siger Henning Koch, dr. jur. og professor i statsforfatningsret ved Københavns Universitet.

Mens Henning Koch personligt ønsker en ny forfatningsdomstol eller et forfatningsråd oprettet, mener andre topjurister, at Højesteret godt kan påtage sig opgaven som fungerende forfatningsdomstol.

Professor i forvaltningsret, dr. jur. Steen Rønsholdt fra Københavns Universitet, siger samtidig, at Højesteret direkte er tvunget til at påtage sig en mere aktiv rolle: »Hvis den ikke bliver mere åben og aktiv, vil EU-domstolen og menneskerettighedsdomstolen bare tage over, også i spørgsmål, der vedrører Danmark.«

Ifølge Højesteretspræsident Niels Pontoppidan er der intet, som forhindrer Højesteret i at afprøve flere sager fremover. Niels Pontoppidan venter bl.a., at Højesteret kommer til at behandle en sag, som minder om den historiske retssag mellem en gruppe EU-modstandere og statsministeren.

Dengang handlede sagen om, hvor vidt den danske regering med godkendelsen af Maastricht-traktaten havde overtrådt grundlovens bestemmelser om afgivelse af suverænitet. Den nye sag kommer til at handle om, hvorvidt Schengen-aftalen kolliderer med grundloven.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.