V og SF: Kulegrav grundloven
Statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) opfordres til at tage grundlovens 150 års jubilæum alvorligt og nedsætte et ekspertudvalg til at kulegrave grundloven.
Opfordringen kommer fra Venstres formand, Anders Fogh Rasmussen, som støttes af SF-formanden Holger K. Nielsen.
Begge har bemærket de sparsomme ord i nytårstalen om grundloven.
»Jeg undrer mig over, at det danske folkestyre ikke fylder mere i en nytårstale, som bliver holdt få måneder før grundlovens 150 års jubilæum,« siger Anders Fogh Rasmussen.
Ifølge Venstres formand bør de politiske partier finde sammen om at nedsætte et ekspertudvalg til at afdække, hvor der juridisk kan være grund til at ændre grundloven.
Han nævner bl.a., at udvalget skal analysere, om udviklingen i internationale konventioner gør det påkrævet at ændre grundloven.
Han mener også, at den teknologiske udvikling med brugen af Internet og massiv EDB-registrering stiller større krav til beskyttelsen af borgerne.
Endelig påpeger han, at eksperterne skal kulegrave de love, som har undermineret grundlovens bestemmelser om f.eks. ejendomsrettens ukrænkelighed.
Kommission derefter
Når rapporten fra udvalget foreligger, kan de politiske partier tage stilling til, om der skal nedsættes en egentlig grundlovskommission.
Ifølge Anders Fogh bør udvalget referere til Folketingets partier, men han mener, at Nyrup som formand for Folketingets største parti skal undersøge holdningen hos de øvrige partier.
Forslaget støttes af SF- formand Holger K. Nielsen, som kalder nytårstalen for skuffende på grund af de få ord om grundloven.
»Manden er i en defensiv situation, og grundloven kunne jo være en god sag for ham til at komme i offensiven igen,« siger Holger K. Nielsen.
I sin nytårstale taler Nyrup om de store udfordringer for de nye demokratier i Østeuropa, og han siger i den forbindelse:
»Tænk, hvor er vi priviligerede med vores demokrati og vores grundlov.«
I Jyllands-Postens serie om grundloven har en lang række eksperter og politikere fremhævet, at grundloven netop er utidssvarende i sammenligning med de ny demokratiers forfatninger.
Mens Nyrup nævnte grundloven med få ord, var den et større tema i dronningens nytårstale. Hun fremhævede, at grundloven er grundlaget for det danske samfund, og at grundloven er gået i blodet på danskerne, så lovens regler og rettigheder føles indlysende.
Hun opfordrede dog danskerne til at holde grundlovens idealer i hævd:
»Ellers visner de og dør.«