Lagmand vil løsrive Færøerne

Den færøske lagmand, Anfinn Kallsberg, indledte sin nytårstale fredag til færingerne med at omtale forberedelserne til at gøre Færøerne til et suverænt land.

Han fastslog, at selvstyreplanerne er landsstyrekoalitionens vigtigste mål.

"Ligesom vores norrøne forfædre bosatte sig her på Færøerne som et frit folk, så er det landsstyrets mål inde i det næste årtusind at genoprette samfundet som en suveræn nation," meddelte Anfinn Kallsberg færingerne i sin nytårstale, der var hans første som regeringschef.

Anfinn Kallsberg pegede på, at lagtingsvalget på Færøerne i foråret klart viste, at befolkningen ønsker at gå selvstyrevejen.

Men han forsikrede, at landsstyret ikke vil tage nogle betydelige skridt i suverænitetssagen, uden at færingerne undervejs hele tiden er orienteret om, hvad der foregår.

Samtidig skal færingerne til to folkeafstemninger om sagen, henholdsvis en afstemning om den nye selvstyre-samarbejdsaftale, som Færøerne og Danmark ventes at indgå, samt en afstemning om en selvstændig færøsk grundlov.

Anfinn Kallsberg nævnte også, at det forgangne år økonomisk har været godt for Færøerne, og han vurderede, at Færøerne nu igen er kommet oven vande efter den meget hårde økonomiske krise i første halvdel af 1990`erne. Færøerne indgik sidste sommer en økonomisk aftale mede Danmark.

"Det ser ud til, at Færøerne samfundsøkonomisk er kommet på fode igen. Handelsbalancen viser stadig overskud, godt 400 millioner kroner i år, og betaligsbalanceoverskuddet ventes i år at blive over en milliard kroner," sagde Anfinn Kallsberg. Færøernes nettogæld til udlandet er kommet ned på nul.

Selvom det økonomiske går godt på Færøerne, så manede Anfinn Kallsberg i sin nytårstale til økonomisk besindighed. Han nævnte, at overskuddet på det offentlige færøske budget de sidste to år tilsammen udgjorde 550 millioner kroner. Der må sættes penge af til dårligere tider, ligesom Anfinn Kallsberg pegede på, at selvom fiskeriet og fiskeindustrien nu tjener nok til at klare deres økonomiske forpligtelser, er der alligevel ikke overskud nok til fornyelse af fiskeflåden og industriens produktionsapparater. RB

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.