Baggrund: I sektens kløer

I 26 år brugte Steen Thomsen hele sit liv på Tvind-systemet.

Først som lærerstuderende på Det nødvendige Seminarium i Tvind og de næste 21 år som et trofast, opofrende og hårdtarbejdende medlem af Lærergruppen.

Den 25. januar i år havde den 50- årige Steen Thomsen fået nok. Han stak ganske enkelt af fra England, hvor han i syv år havde været leder på en af Tvinds såkaldte småskoler, som de britiske myndigheder netop havde lukket.

Nu, efter 11 turbulente måneder, hvor han har analyseret sin fortid, er han nået til den konklusion, at Tvind er en sekt. Selv var han en meget mindre brik, end han havde troet.

Steen Thomsen var forstander for Tvind-skoler i 19 år, og han var medlem af Lærergruppen. Den tæller 400-500 medlemmer og er formelt koncernens centrale organ for de verdensomspændende aktiviteter. De omfatter skoler, ulandshjælp og andre givtige forretninger.

Men Tvind ville ikke bare give slip på Steen Thomsen. Siden januar har organisationen forsøgt at hente ham tilbage. Tvind ved, hvor han bor, fordi han, efter gennem 25 år at have afleveret hele sin løn og overladt hele sin økonomi til Lærergruppen, skulle vikles ud af nogle økonomiske og skattemæssige tråde.

»Jeg har haft mange mareridtsnætter, jeg har siddet i stuen bag en låst dør med nedrullede gardiner og telefonstikket trukket ud,« siger han om tiden lige efter afhopningen.»Er mit liv i fare«Blandt de mange spørgsmål, han i tiden efter afhopningen stillede sig selv, var: »Er jeg et dårligt menneske, fordi jeg forlod kammeraterne?«

»Hvordan vil de forsøge at få mig tilbage?«

»Vil jeg blive narret til et møde, hvor der sidder mange, eller hvor Amdi er til stede?«

»Er mit liv i fare?«

»Er jeg en troværdig person?«

»Hvordan bliver jeg en normal samfundsborger med venner og viden om, tiltro til og skepsis over for samfundet?«

Og ikke mindst: »Hvordan vil mine forældre, søskende og andre reagere, når jeg fortæller dem sandheden om Tvind og om, hvordan det er en sekt, når jeg har løjet over for dem i så mange år? Vil de overhovedet tro mig nu?«

Ungdomskæresten fra gymnasietiden, som han nu bor sammen med, har hjulpet med både at stille og besvare de mange spørgsmål.

For Steen Thomsen skulle lære en anden verden at kende. En verden, hvori man selv skal kunne tænke og handle.

Helt uden styring fra lederen, Mogens Amdi Petersen.

I dag betragter Steen Thomsen Tvind som en sekt, der styres med hård hånd af Mogens Amdi Petersen, sekunderet af et dusin velvilligt tjenende kvinder. En sekt, som han selv havde svært ved at forlade, men som han nu er i fuld gang med at frigøre sig fra.Skilt fra hinandenNår han ser tilbage, forstår han ikke, at han i så lang tid kunne lukke øjnene for, hvad der i virkeligheden skete omkring ham.

Mogens Amdi Petersen var den altdominerende og herskende figur, der skilte børn fra deres forældre og venner fra hinanden.

Steen Thomsen gik efter tiden på Det nødvendige Seminarium for alvor ind i Tvind, da han var med til at færdiggøre vindmøllen. I en tid sidst i 1970erne - med en voldsom debat om atomkraft - var møllen selve argumentet for indførelse af vedvarende energi. Noget, som han gerne ville slås for.

»Grunden til, at jeg så gik ud igen i januar, var lang tids opsparet utilfredshed og vrede over, at Amdi ikke lod skolerne i England fortsætte, da myndighederne truede med at lukke dem,« fortæller han. »De kunne sagtens have fortsat, men Amdi ville hellere beholde magten over bygningerne end tage hensyn til skolen og ikke mindst børnene.«

En småskole er ingen skole, men et skolehjem for vanskelige og dårligt stillede børn og unge.

»Jeg skulle efter planerne have fortsat som forstander på en ny skole, men jeg orkede ikke at begynde forfra. Det gik op for mig, at jeg ikke længere kunne holde den form for tilværelse ud.«

Et system, der krævede, at Steen Thomsen og alle øvrige i lærergruppen skulle underordne sig lederen, Mogens Amdi Petersen, personligt, økonomisk og tidsmæssigt.Amdis totale kontrolLærergruppen, som formelt er Tvinds styrende organ, består af mennesker, som Amdi Petersen har total kontrol over.

»Alt tager han æren for, og man forstår alle som én, at man her har at gøre med en unik person med magt til ikke blot at tryllebinde, men også til at tvinge,« erkender Steen Thomsen.

»Amdi Petersen har den totale magt over ens sociale liv, og man forstår, at man selv blot er en lille brik, og at det, man selv tænker, er ret underordnet. Han ved alt. Han har magten over pengene. Han gør, hvad der passer ham. Han er charmerende. Han er grusom.«

»Det er almindelig offentligt kendt, at i Lærergruppen har man fælles økonomi, fælles tid og fælles fordeling,« siger Steen Thomsen. »Men en fjerde regel er ikke så kendt nemlig den, at man som medlem af Lærergruppen ikke kan stille betingelser.«

»Denne regel indebærer, at man overgiver sig helt til lederen, ja, man kan sige, at man hengiver sig. Man gør det, der er Lærergruppens vilje, ønske og politik, og eftersom der aldrig er eller har været nogen reel diskussion i Lærergruppen af, hvilken vej man skulle gå, betyder denne passus i virkeligheden, at Amdi Petersen bestemmer over ens liv.«Arven til TvindSteen Thomsen har betalt dyrt for sine flere end 25 års tro tjeneste i Tvind. Han overlod i fuld overensstemmelse med de indgåede aftaler en gård til 800.000 kroner, som han havde arvet efter sin farbror, til den fælles Tvind-kasse.

I alt har han med løn og arv tilført systemet 3,5 millioner kroner.

Han troede selv, at verden udenfor var en trussel, og at den ville ødelægge Tvind. Han accepterede kritikløst, at det kun var ganske få gange i sin Tvind-tid, at han fik regnskaberne for Lærergruppen at se. Amdi overbeviste gruppen om, at det var for risikabelt at føre den slags, fordi folk udefra dermed kunne få kendskab til økonomien.

Frygten for bomber og for aflytning af Tvinds møder og telefonsamtaler prægede også hverdagen i Tvind-systemet.

I dag er han nået til den erkendelse, at »unge mennesker ikke kan uddannes til demokrati af mennesker, der selv sidder fast til halsen i et totalitært system.«

Tvindskolerne drives ikke blot for at skaffe penge, men også for at rekruttere nye medlemmer af Lærergruppen og dermed for at sikre fremtiden.

Måske er det Tvinds forhold til børn, som bedst viser menneskesynet på Tvindskolerne, som danske myndigheder overlader børn, der blandt andet kommer fra belastede miljøer.

For mens Tvind tager imod disse børn, der også tjener millioner af kroner ind til koncernen hvert år, så bryder i hvert fald ledelsen sig ikke om, at personalet selv får børn.»Jeg hader børn«Tvind-lærerne bør slet ikke være kærester, have kærester eller gifte sig. Gør de det alligevel uden tilladelse, falder fars hammer. Så bliver børn og forældre prompte skilt.

»Det værste i verden er, at der er folk i Lærergruppen, der får børn. Jeg hader børn. Det er en fejl, Lærergruppen har begået, at det er blevet muligt, at folk har børn,« sagde Bodil Ross Sørensen, en af kvinderne omkring Amdi Petersen og ansvarlig i Lærergruppen for samtlige skoler, således for få år siden til et kvindeligt lærergruppemedlem, der netop havde født.

Samme Bodil Ross Sørensen var meget begejstret efter et besøg i Campuchea, husker Steen Thomsen. Hun roste De Røde Khmer'er i høje toner.

I dag er verden klogere.

I 1978, da den første kvindelige Tvind-lærer ønskede at få et barn, forlangte Mogens Amdi Petersen, at det først skulle godkendes på et stormøde i Lærergruppen. I Vamdrup godkendte 300 lærergruppemedlemmer så, at kvinden fik lov til at få et barn.

Mogens Amdi Petersen betingede sig dog at bestemme navnet på den lille dreng og efterfølgende på hans lillesøster.

De særprægede navne er Jyllands-Posten bekendt, men af hensyn til de nu voksne børn, har vi valgt ikke at bringe dem.

At kvinden overhovedet fik lov, skyldes uden tvivl, at hendes velhavende familie i Tvinds spæde og usikre start var storsponsor for de første investeringer.

I 1970erne, før Tvind begyndte at rekruttere tidligere elever til Lærergruppen, forekom det, at nye lærere medbragte børn. Ungerne blev skilt fra forældrene og anbragt i det såkaldte børnekursus i Tvind. Senere blev disse Tvind-børn elever på de friskoler, som koncernen oprettede med statstilskud.Bøvl med ægteparPå sin 50 års fødselsdag i 1989 sagde Amdi Petersen til en flok loyale Tvind-folk, at han planlagde at smide samtlige ægtepar ud af Lærergruppen.

Der var for meget bøvl med dem, ikke mindst når de ville have børn.

For mens pasning af fremmede børn giver penge til Tvinds og Lærergruppens fælles kasse, så går pasning af egne børn ud over den tid, som Lærergruppens medlemmer jo har skrevet under på, at de vil dele med hinanden. Så man er som lærergruppemedlem ikke særlig loyal overfor gruppen, hvis man spilder tid på sin ægtefælle eller sine børn.

Denne holdning har flere Tvind- par mærket. Et par, som fortsat arbejder i systemet, blev splittet, da det ville have et barn. Som straf blev faderen først i seks år sendt til Norge til Tvinds Hornsjø Høifjellhotel ved Lillehammer og derefter i fire-fem år til Asien og USA. Alt imens var mor og datter i Danmark. Nu - 12-13 år senere - er familien omsider samlet i Danmark.

Nogle få par i Tvind-systemet har reageret. De har ikke villet finde sig i behandlingen og har brudt med Tvind.Steriliseret lærerindeIfølge Steen Thomsen har Tvinds læger igennem årene agiteret blandt de kvindelige medlemmer af Lærergruppen for, at de skulle lade sig sterilisere.

Steen Thomsen kender selv et eksempel på en kvindelig lærer, som følte sig presset til det.

»Jeg ved ikke, hvor stor en procentdel af kvinderne, der har fået foretaget indgrebet, men jeg gætter på, at den er stor,« siger Steen Thomsen, hvis oplysning bekræftes af andre afhoppede Tvind-lærere.

Et faktum er det, at de mange kvinder, som stort set sidder i samtlige Tvinds ledende stillinger, er barnløse.

Til gengæld fik mange kvindelige lærere i 1980erne af Mogens Amdi Petersen lov til at holde kat og sidenhen også hund som en slags kærlighedserstatning.

Tilladelsen til hunde blev kundgjort af Mogens Amdi Petersen på en fællesmøde i Lærergruppen, som Steen Thomsen deltog i.

I dag har han sagt farvel til Amdi Petersens totale magt, ligesom en del andre ældre lærergruppemedlemmer har gjort i 1998.

»Hvis folk i Danmark vidste, hvilke ofre, der er bragt og bringes af lærergruppemedlemmer, for at Tvindskolerne skal stå i et godt lys, så ville sikkert ingen sende deres børn dertil,« siger han.Magt og mere magtSelv efter 26 år i Tvind er Steen Thomsen ude af stand til at besvare spørgsmålet: »Hvad vil Tvind?«

Organisationen der begyndte som en revolutionær bevægelse.

»Er Amdi Petersen i virkeligheden blot en moderne kapitalist, der til sidst sidder med sin lille skare af nært tilknyttede og råder over milliarderne?«, spørger han sig selv.

»Vi ved det ikke, men min formodning er, at Amdi Petersen blot vil have magt og mere magt.«

Det har ikke været muligt at få kommentarer fra Mogens Amdi Petersen og Bodil Ross Sørensen

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.