Fire personer er sigtet for at have overtrådt navneforbud i kidnapningssag
Politiet har valgt at rejse sigtelse mod fire personer, som har delt navnet på den 32-årige mand, der er varetægtsfængslet i en række grove sager begået på Vestsjælland.
Navnet på den 32-årige mand, der er sigtet for at have bortført en 13-årig pige i april og dræbt Emilie Meng i 2016, er blevet delt vidt og bredt på internettet, selv om der er blevet nedlagt navneforbud i sagen. Og det kan ende med at få konsekvenser.
Politiet har nemlig valgt at rejse sigtelse i fire sager om brud på navneforbud. Det viser en aktindsigt, som Jyllands-Posten har fået fra Rigspolitiet.
Politiet har modtaget 123 anmeldelser om personer, der har brudt navneforbuddet mod den 32-årige mand i perioden fra den 16. april til den 14. maj. Af dem har fire anmeldelser ført til en sigtelse, fremgår det af tallene.
Sigtet i tre alvorlige sager
Det vakte stor interesse, da en 32-årig mand blev anholdt den 16. april, efter Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi gennem et intenst døgn havde ledt efter en 13-årig pige, der var forsvundet fra landsbyen Kirkerup på Vestsjælland, efter hun havde delt aviser ud. Manden blev efterfølgende sigtet for at have kidnappet og voldtaget pigen, som politiet fandt i live på den sigtedes adresse.
Den 32-årige nægtede sig skyldig i dele af sigtelsen, det vides dog endnu ikke hvilke. I sammen ombæring bad han om at få nedlagt et navneforbud, hvilket dommeren ved Retten i Næstved efterkom.
Det betyder, at hverken privatpersoner eller medier må gengive mandens navn, stilling eller bopæl. Det sker for at sikre den sigtedes sikkerhed og for at undgå, at den sigtede eller dennes familie udsættes for en unødvendig krænkelse.
Alligevel medførte den store interesse for sagen bl.a., at mange danskere valgte at dele informationer om den anholdte på sociale medier. Man kunne flere steder finde det fulde navn, billeder af den sigtede mand, hans familie, hans hus, hans arbejdsplads og hans tidligere bil i f.eks. Facebook-grupper.
Interessen aftog ikke, da det 10 dage efter anholdelsen kom frem, at Sydsjælland og Lollands Falsters Politi nu også sigtede manden for drabet på Emilie Meng i 2016 og en uopklaret sag om voldtægtsforsøg i november 2022 på en efterskole i Sorø. Det fik endnu en gang navnet til at dukke op flere steder på nettet og i flere Facebook-grupper. Den 32-årige nægter sig skyldig i begge disse sager.
Kan have store konsekvenser
Straffen for at dele navnet kan være en bøde på 25.000 kr. eller en godtgørelse til den person, der er beskyttet af navneforbuddet – i dette tilfælde den 32-årige varetægtsfængslede.
Og det kan alt i alt blive en ganske dyr affære. En kvinde fra Fyn brød sidste år et navneforbud, da hun delte navnene på to sigtede i sagen om drabet på Mia Stevn Skadhauge. Det blev hun dømt for ved Retten i Svendborg. Her blev hun blev dømt til at betale en bod på to gange 23.700 kr. til de to sigtede. Med advokatsalær og sagens omkostninger endte hun med at betale i alt 105.125 kr. Sigtelserne mod den ene mand i sagen fra Aalborg blev senere opgivet, og han blev renset. Den anden er tiltalt og nægter sig skyldig i drab.
Nordjyllands Politi har tidligere oplyst, at det rejste 15 sager om brud på navneforbud i forbindelse med Mia-sagen.
Forening ville have ændret reglerne
I april kritiserede Landsforeningen for Forsvarsadvokater de nuværende regler for navneforbud. Foreningen mener, at de mange delinger af den 32-åriges navn viser, at lovgivningen på området er forældet.
I dag er det sådan, at der først kan nedlægges navneforbud under grundlovsforhøret. Men der kan navnet på den sigtede allerede være nået bredt ud på nettet.
Derfor mener Foreningen, at der fremover skal være nedlagt navneforbud, så snart en person sigtes. Det har Justitsminister Peter Hummelgaard (S) dog afvist.