En plantebaseret p-pille til rotter skal gøre gift overflødigt

En gruppe forskere fra KU har fået gærceller til at producere et stof, der kan overflødiggøre rottegift.

Artiklens øverste billede
Den rottegift, der er mest udbredt i dag, er både miljøskadelig og principielt uønsket i naturen. Men ifølge Miljøstyrelsen er rotter så alvorligt et problem for folkesundheden, at det alligevel er tilladt at bruge. Arkivfoto: Finn Frandsen

Forskere fra Københavns Universitet (KU) vil gøre brug af traditionel rottegift overflødig. I stedet skal rottebestanden holdes nede ved hjælp af plantebaseret rotteprævention.

Tanken er, at rotterne drikker en sød væske, der blandt andet indeholder stoffet Triptolid. Det virker ved både at begrænse hunrotters fertilitet og svække hanrotters sædproduktion.

Det forklarer Johan Andersen-Ranberg fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab, i en pressemeddelelse fra Københavns Universitet.

- Jeg plejer at joke lidt med, at det her produkt er ”woke” - det er bæredygtigt, dyreetisk, og så er det endda stærkt på ligestilling, fordi det også er hanrotterne, der er mål for den her rotteprævention, siger han.

Johan Andersen-Ranberg har været med til at stifte virksomheden TriptoBIO, der nu vil rulle løsningen ud.

De former for rottegift, der er mest udbredt i dag, er ifølge Miljøstyrelsen ”ekstremt giftige og principielt uønskede i miljøet”. Det skrev styrelsen i forbindelse med godkendelse af en ny type gift i 2020.

Alligevel bruger man det, fordi rotter anses for så alvorligt et problem for folkesundheden, at man er nødt til at holde bestanden nede.

Brugen af prævention frem for gift er ifølge KU mindre skadelig for miljøet. Derudover må den gift, man bruger i dag, kun anvendes i begrænset omfang.

- Den her løsning kan være permanent og holde rotterne nede på et stabilt lavt niveau, uden det medfører utilsigtede skader på miljøet, siger Johan Andersen-Ranberg.

Stoffet Triptolid kunne ellers kun trækkes ud af en sjælden kinesisk plante, som er kendt under navnet Tordengudsvin. Planten er så sjælden, at stoffet i dag har en værdi omkring 15 gange sin vægt i guld.

Gennembruddet skete, da gruppen af KU-forskere lidt tilfældigt fandt frem til den sammensætning af enzymer, der producerer Triptolid i planten. Herefter kunne de skabe en selvkopierende fabrik via gærceller.

Rotteprævention baseret på Triptolid anvendes allerede i USA. I EU er det ikke godkendt til brug endnu.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.