Danmark forhandler om at købe israelsk artilleri
Der forhandles med israelske Elbit Systems om at erstatte det artilleri, Danmark donerer til Ukraine, med israelske artilleri- og raketkastesystemer.
Regeringen er sammen med et bredt flertal af Folketingets partier blevet enige om at afsætte midler til en hurtig genanskaffelse af nye artillerisystemer.
Dermed kan de 19 Caesar-haubitser, som Danmark donerer til Ukraine, snart blive erstattet med lignende systemer af typen Atmos og nye raketkastersystemer, der er produceret af israelske Elbit Systems.
Det fremgår at en pressemeddelelse fra Forsvarsministeriet.
Her lyder det, at Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) er i forhandlinger med den israelske producent om både Atmos-artilleripjecer og Puls-raketkastersystemer.
»Raketkasterne komplementerer de nye artillerisystemer, idet det indledningsvist ikke er muligt at få leveret tilstrækkeligt artilleri hurtigt nok til at opfylde Forsvarets operative behov,« fremgår det af pressemeddelelsen.
I sidste uge meddelte regeringen efter et møde i Det Udenrigspolitiske Nævn, at Danmark ville donere de 19 haubitser. Men Forsvaret havde selv brug for dem, og i forbindelse med udmeldingen sagde forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) derfor også, at der ville blive arbejdet på en genanskaffelse hurtigst muligt.
I pressemeddelelsen siger forsvarsministeren, at donationen efterlader et »kritisk kapacitetshul i forsvaret«.
»Derfor er det en rigtig god og vigtig nyhed, at regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier er blevet enige om hurtigst muligt at anskaffe ikke bare nye artillerisystemer, men også raketkastersystemer. Raketkasterne anskaffes som supplement til de nye artillerisystemer. Det er vigtigt for forsvaret, og det er vigtigt i forhold til, at Danmark kan leve op til sine forpligtelser i Nato,« siger Jakob Ellemann-Jensen.
FMI forventer, at den israelske producent i løbet af indeværende år kan levere nok Atmos- og Puls-systemer til, at Danmark fortsat kan tilmelde en artillerienhed til Nato Readiness Initiative (NRI) pr. 1. januar næste år.
»Jeg er glad for, at det er muligt at finde en løsning, hvor Forsvaret hurtigt kan genetablere den nødvendige operative kapacitet. Anskaffelserne er desuden vigtige for at kunne fastholde vores soldater ved artilleriet og for den fortsatte opbygning af 1. brigade,« udtaler forsvarsministeren.