Dronningen kommer i guldkaret til sin udskudte fest
For første gang er hele kongefamilien samlet til en officiel begivenhed efter krisen om titlerne til prins Joachims børn.
Hvis man leder efter historiens vingesus, når dronning Margrethe lørdag – efter to aflysninger – fejrer sine 50 år på tronen med karettur gennem hovedstaden og vink fra balkonen på Københavns Rådhus, kan øjnene med fordel rettes mod køretøjet.
Turen fra Amalienborg til Rådhuspladsen foregår nemlig i en af kongehusets rullende perler – den såkaldte guldkaret fra 1892 – som var en gave fra Københavns Håndværksmestre til daværende kong Christian IX og dronning Louises guldbryllup.
I den festlige anledning er guldkareten blevet restaureret, og symbolikken fornægter sig ikke: Da dronningen i 1997 fejrede sit 25-årsjubilæum som regent, lod hun sig også fragte på gylden vis.
50-årsdagen rundede dronningen allerede i januar, men festlighederne blev dengang udskudt på grund af corona, og den engelske dronning Elizabeth II’s død tog karetturen af programmet i september. Den udskudte fejring er reduceret, så den traditionelle balkonscene på Amalienborg er strøget, mens dronningen efter planen vinker fra balkonen på Københavns Rådhus kort efter sin ankomst klokken 13.
Det er Gardehusarregimentets Hesteskadron, som trækker dronningen frem til Rådhuspladsen, hvor endnu en forhindring møder arrangementet. Det halve af pladsen er nemlig afspærret, fordi Dragespringvandet er under renovering. Men både i kongehuset og Københavns Kommune vurderes det, at den frie plads vil kunne rumme de fremmødte.
Med til fejringen er den samlede kongefamilie, og det er første gang siden konflikten om titlerne til prins Joachims børn, som fremover ikke kan kalde sig prinser og prinsesser, at hele holdet optræder ved en officiel begivenhed. For en måned siden var prins Joachim til forsonende snak med dronningen på Fredensborg, har kongehuset bekræftet. Så oven på titelstriden er en kongefamilie skulder ved skulder også et lille stykke historie.