Fra verdens ondskab til naturens trækfugle
70 år: Lars Normann Jørgensen har brugt livet på at bekæmpe krænkelser af menneskerettigheder verden over. Nu har han kastet sig over børnebøger og trækfugle.
Da Lars Normann Jørgensen i 2015 sagde farvel til jobbet som generalsekretær i Amnesty International, sagde han også farvel til et arbejdsliv, hvor han havde kæmpet for, at mennesker skal opføre sig ordentligt over for hinanden.
Han havde da i næsten 25 år været generalsekretær. Havde rejst rundt i store dele af verden og set, hvad mennesker kan gøre mod hinanden af ondskab.
Lars Normann Jørgensen har mødtes med utallige statsministre, udenrigsministre og justitsministre for at tale om brud på menneskerettigheder, og han har gennem årene mødtes med ofrene for brutale overgreb.
Da han var helt ung, var det ikke planen, at det var menneskerettigheder, han skulle beskæftige sig med. For han er egentlig uddannet biolog.
»Jeg lavede speciale i frugtlegemers udvikling på rensdyrlav,« siger han, men menneskerettigheder og ulandsarbejde trak i ham, så det blev ikke til meget fugleforskning, da han blev færdig som cand.scient. i 1984, men snart efter blev ulandskonsulent i Dansk Ungdoms Fællesråd.
Også kritik af Danmark
Han arbejdede i forskellige ulandsorganisationer, inden han i 1992 begyndte jobbet i Amnesty International.
Som generalsekretær kom han rundt i verden, men han var ikke bleg for også at kritisere Danmark for behandlingen af asylansøgere.
I 2016 kom hans bog ”Uden vold og magt”, der handler om hans mange år hos Amnesty International.
Han har tidligere sagt, at han, når han blev pensionist, ville bruge sin tid på blandt andet at se på trækfugle på Stevns Klint.
Den tid er nu, og selv om han slås med Parkinsons sygdom, så kan han med familiens gode hjælp komme til Stevns Klint og se på fugle.
»Trods sygdommen har jeg ikke tabt modet. Jeg er glad og er optimist,« siger han.
Han har tre børnebørn, der holder ham til ilden.
Desuden er han i gang med at skrive en børnebog – ”Huller i hækken” – der fortæller om menneskerettigheder i børnehøjde.
/ritzau/