Irakere vil have Danmark dømt i Højesteret

Retssagen om "Operation Green Desert" i Irak har kostet mange millioner kroner i udgifter til advokat.

En militær operation i det sydlige Irak for mange år siden var ”helt almindelig”, har Forsvarsministeriets advokat sagt.

Men detaljer i forløbet er blevet endevendt i en omfattende retssag, som har stået på i næsten 11 år, og som er alt andet end almindelig.

Højesteret afsiger dom tirsdag ved middagstid.

Det var i november 2004, at godt 350 soldater rykkede ud fra Camp Danevang for at støtte britiske styrker og irakiske styrker i ”Operation Green Desert”.

Operationen i landsbyen Az Zubayr ikke langt fra Basra skyldtes en mistanke om, at oprørere gemte våben, og en række mænd blev taget til fange.

Nu skal syv dommere i landets øverste domstol afgøre, om Forsvarsministeriet kan gøres ansvarlig for den behandling, som 23 af mændene blev udsat for, mens de var i irakisk varetægt.

Østre Landsret har tidligere delvist dømt Forsvarsministeriet. 18 irakere fik erstatning, fordi de i et fængsel i Basra blev slået og sparket.

Ingen danske soldater deltog i overgrebene, men Danmark var medansvarlig. Man burde have vidst, at der var en reel risiko for inhuman behandling. Og man svigtede ved ikke efter aktionen at tilse fangerne, fastslog landsretten.

Den kritik ville Forsvarsministeriet ikke affinde sig med og ankede dommen i en proces, som er vokset i omfang. Ministeriet har brugt over 30 millioner kroner i udgifter til advokat, der har lanceret en vifte af begrundelser for at blive frifundet.

For eksempel, at der ikke er dansk jurisdiktion. At sagen er forældet. Og at irakerne har løjet om, hvad der overgik dem.

Omvendt har irakernes advokat forlangt, at ministeriet gøres medansvarlig for tortur. Han har blandt andet beskyldt ministeriet for at undertrykke beviser. Og han har også fremført en påstand om, at ofrene for tortur er blevet krænket af det danske retsvæsen, fordi sagen ikke har været behandlet grundigt nok.

- Vi er uenige om alting ned til mindste detalje, har Forsvarsministeriets advokat, Peter Biering, konstateret i Højesteret. Både om, hvad der faktisk skete, og om juraen.

Blandt vidnerne i sagen har været TV 2’s journalist Rasmus Tantholdt, tidligere forsvarschef Jesper Helsø og den tidligere forsvarsminister Søren Gade (V).

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.