Mette Frederiksen efter Herlufsholm-dokumentar: »Det er utilgiveligt«

Statsminister Mette Frederiksen tilslutter sig koret af kritiske røster af privatskolen Herlufsholm, efter en ny dokumentar har afdækket en årelang historik med krænkelser, seksuelle overgreb og grov mobning.

Artiklens øverste billede
Skolen må tage ansvar, skriver statsminister Mette Frederiksen på Facebook. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Kritikken er haglet ned over den traditionsrige kostskole Herlufsholm ved Næstved, efter at TV 2-dokumentaren ”Herlufsholms Hemmeligheder” har afdækket en årelang historik med krænkelser, seksuelle overgreb og grov mobning fra skolens ældste elever - de såkaldte »præfekter«.

Mette Frederiksen skriver på Facebook fredag formiddag, at hun er dybt påvirket af de forskellige vidnesbyrd, der fremgår fra tidligere elever på skolen i dokumentaren.

»Jeg så i går dokumentaren om Herlufsholm. Det er utilgiveligt. Ingen dreng eller pige i Danmark skal udsættes for vold, overgreb, systematiske krænkelser eller voldtægt. Og slet ikke på en skole, hvor trygheden for det enkelte individ burde være et indiskutabelt grundvilkår,« skriver statsministeren.

»Skolen må tage ansvar og få sat en stopper for den bagvedliggende kultur. Og Folketinget skal sammen med regeringen stå vagt om, at børn og unge - også på Herlufsholm - får den tryghed, som intet barn eller ung i Danmark skal undvære,« lyder det i facebookopslaget.

Dokumentaren har affødt en række politiske reaktioner.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil sagde torsdag til TV2, at hun »aldrig set noget, der er lige så alvorligt« som forholdene på Herlufsholm, der blev afdækket i dokumentaren.

Fredag skriver hun på Facebook, at hun vil indkalde Folketingets partier til at drøfte, om der er nogle regler, der skal skærpes.

»Det her ser ud til at være så alvorligt, at vi over hele det politiske spektrum må se hinanden i øjnene og spørge om de nuværende regler simpelthen er for slappe,« skriver Pernille Rosenkrantz-Theil.

Skolens ledelse har tidligere afvist, at der er problemer på kostskolen. Onsdag meldte de ud, at de laver en uvildig undersøgelse af forholdene, men holdt fast i, at man ikke kunne »genkende det billede, som programmet fremstiller«.

Rektor Mikkel Kjellberg havde i et interview fredag morgen til DR Sjælland tilsyneladende ændret holdning, og sagde, at han vil afskaffe eller ændre »usunde« traditioner efter dokumentaren.

»Vi har været overbevist om, at vi havde taget et solidt livtag med rester af hård kultur, men vi har ikke været gode nok til at se de sager, der har været, og der skal vi indføre tiltag, som opdager alt,« siger han.

Jyllands-Posten forsøger at få en kommentar fra Herlufsholm.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.