I Skødstrup tændes et lys i mørket for Ukraine og den personlige frihed

Både små lys og større fakler tændes for at mindes den historiske befrielse og støtte det ukrainske folk i den aktuelle krig.

Artiklens øverste billede
Skødstrup Kirke deler lys ud, som folk kan tage med hjem og tænde for at hylde den personlige frihed og støtte Ukraine. Sognepræst Erik Søndergaard giver her et lys til en af sognets kommende konfirmander, Anna-Victoria Nørregaard Essenbæk. Foto Rikke Kjær Poulsen

Et lille stykke frihed – med lys i enden.

Fra mange vinduer i Skødstrup nord for Aarhus vil frihedsbudskabet og en aktuel støtte til det ukrainske folk onsdag aften lyse op takket være den lokale kirke og sognepræst Erik Søndergård, som de seneste dage har delt gratis lys til folk.

300 lys er indkøbt for at illuminere betydningen af den personlige frihed akkurat som de to store arrangementer på henholdsvis Bispetorv i Aarhus og Rådhuspladsen i København, som Jyllands-Posten og Politiken står fadder til. I Skødstrup kan man hente gratis lys på Fællesgraven på kirkegården, i Aarhus og København er lysene i fakkelstørrelse, og de udleveres gratis.

I Skødstrup opstod idéen om at tænde lys for friheden i coronaepidemiens mørke, fortæller sognepræsten, men i år er betydningen af lys udvidet:

»Vi markerer naturligvis befrielsen, men Ukraine er jo i vores tanker. Der er mange mennesker rundt omkring på jorden, som er i klemme og undertrykte, men Ukraine er tæt på og i vores tanker. Den personlige frihed for det enkelte menneske er i høj grad folkekirkens kernebudskab. Er du ikke et frit menneske, kan du ikke træffe frie og ansvarlige valg,« siger Erik Søndergård, som glæder sig over idéen med de store arrangementer i landets to største byer.

Han peger på, at det er godt med både små og store lys, og så gerne, at Skødstrups initiativ inspirerer andre sogne.

»Vi så under coronaen, hvor svært det er for en institution som vores, når vi ikke kunne samles inden for i kirken. Derfor begyndte vi at mødes på kirkegården, og der ville folk gerne samles. Det betød meget,« siger han, som benyttede lysten til at mødes til at gøre noget særligt ud af den 4. maj både i 2020 og 2021.

En samtalestarter

»At folk op til den 4. maj kunne hente et lys, tage det med hjem for at fejre frihed, lys og liv var en anledning til at tale med hinanden og ikke mindst børn og børnebørn om, hvor meget friheden betyder for det enkelte menneske og for os som samfund. Lyset blev en samtalestarter,« siger præsten, der i år har ladet sig inspirere af den ukrainske præsidents, Volodymyr Zelenskyj, tale til Folketinget til at integrere krigen i 2022-lystændingen.

»Zelenskyjs talte om danskernes tradition med at sætte lys i vinduet, og det inspirerede os til at være ekstra opmærksomme på frihedens betydning. Det er oplagt at knytte det, at friheden er knægtet tæt på os her i Europa, til vores lys,« siger Erik Søndergård, der tirsdag benyttede konfirmationsforberedelsen til at også at give de unge en indføring i Martin Luther.

»Den personlige frihed var meget vigtig for Martin Luther, og den sammenhæng gør det mere aktuelt for de unge mennesker,« siger han, der samtidig opfordrede de kommende konfirmander til at tage et lys med hjem til vinduet onsdag aften.

I Aarhus og København tændes faklerne, når tusmørket faldet på lidt før klokken 21, og der vil – før Ukraines præsident toner frem på storskærm på de centrale pladser – være taler af statsminister Mette Frederiksen i København og udenrigsminister Jeppe Kofod i Aarhus. Begge steder vil der også være et minuts stilhed for ofrene i Ukraine, og arrangementerne slutter af med en fællessang, før lysene brænder ud.

Initiativet fra Jyllands-Posten og Politiken møder også opbakning hos Ukraines ambassadør i Danmark, Mykhailo Vydoinyk.

»Vi er meget taknemmelige for initiativet, som Politiken og Jyllands-Posten har taget. Det er en ære for enhver præsident at få lov til at tale til befolkningen fra et andet land og have den direkte dialog, som ellers næsten aldrig finder sted,« siger han og opfordrer danskerne til give denne 4. maj-fejring en særlig dobbelt betydning.

»Vi ønsker at mindes jeres faldne fra Anden Verdenskrig sammen med jer, mens vi også mindes de ukrainere, som har mistet livet i den nuværende krig,« siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.