Ny analyse varsler det største fald i danskernes købekraft i et årti

For første gang i ti år har de danske lønmodtagere som følge af prisstigninger afledt af krisen i Ukraine udsigt til et fald i reallønnen, vurderer en ny foreløbig analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Artiklens øverste billede
Inflationen i Danmark er lige nu rekordhøj, men lønningerne følger ikke med prisstigningerne. Derfor må langt de fleste danskere derfor forvente et fald i reallønnen i år, lyder det i en ny konjukturanalyse. Grafik: Rina Kjeldgaard

De geopolitiske spændinger affødt af krigen i Ukraine har sendt chokbølger gennem verdensøkonomien, der de seneste måneder har gjort det mærkbart dyrere at være dansker.

Særligt de store prisstigninger på energi har igangsat en kædereaktion af prisstigninger, der medfører en rekordhøj inflation i Danmark såvel som store dele af verden.

De stigende priser på alt fra energi til dagligvarer udhuler danskernes lønninger i en sådan grad, at det ifølge en ny konjukturudviklingsanalyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) tyder på, at reallønnen for danske lønmodtagere i år vil være negativ for første gang i et årti.

Den gennemsnitlige danske lønmodtager vil ifølge AE’s foreløbige beregninger opleve en forventet reallønsnedgang på 1,6 procent i år, hvilket er første gang siden 2012, at reallønnen udvikler sig negativt.

»De stigende priser gør danskerne fattigere over en bred kam. Men priserne rammer hårdest for dem, der har gasfyr, og for dem, der i forvejen havde et stramt budget,« lyder det i analysen fra AE.

Selvom de danske lønmodtagerne står over for et fald i reallønnen, har de trods uroen på verdensmarkedet en rekordhøj jobsikkerhed. Lønmodtagerbeskæftigelsen på 2,9 mio. personer i februar 2022 slog således alle rekorder, og er steget hver måned siden januar 2021.

Den aktuelle bruttoledighed på ca. 72.800 fuldtidspersoner fra februar 2022 er også godt 30 pct. lavere end den var før coronapandemien i 2020.

»Dermed er arbejdsmarkedet kommet buldrende ud af pandemien og stod i en særdeles stærk forfatning ved indgangen til de seneste måneders krig og forsyningsproblemer,« noterer AE i analysen.

Den rekordhøje inflation og hvordan den på sigt skal bekæmpes er lige nu nok den mest presserende problematik på Christiansborg, hvor der fra politisk side den seneste tid er blevet givet en række økonomiske håndsrækninger som bl.a varmehjælpen og en forhøjelse af kørselsfradraget, der skal hjælpe de mest sårbare grupper af danskere.

Økonomer har dog i tiltagende grad advaret om en farlig overbudspolitik, der kan forværre det problem, som Christiansborg forsøger at afhjælpe.

Hjælpepakkerne i sig selv er med til at forværre inflationen, når købekraften og dermed efterspørgslen øges for visse grupper af danskere, og fordi regningen, der venter skatteyderne på den anden side af krisen, ligeledes forstørres.

Det problem adresserede statsminister Mette Frederiksen også i sin 1. maj tale hos Socialdemokratiets partiforening i Ballerup.

»Jo mere økonomisk aktivitet, vi understøtter, jo større er risikoen for, at inflationen stiger. Derfor skal hjælpen være målrettet. Og midlertidig,« sagde Mette Frederiksen med henvisning til regeringens nye forslag om, at pensionister med de laveste indtægter skal have en ekstra check på 5.000 kr..

På trods af at inflationen i Danmark på aktuelt 6 pct. for marts er det højeste niveau, som Danmarks Statistik har målt i statistikkernes 25-årige levetid, så ligger den danske inflation, sammenlignet med andre EU-lande, alligevel i den lave ende.

I samme periode steg inflationen i de 27 EU-lande til 7,8 pct., hvoraf det er kun Malta, Frankrig, Portugal og Finland, der har oplevet en lavere inflation end Danmark, viser tal fra Danmarks Statistik.


Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.