Ni tidligere sangere i københavnsk gymnasiekor krænket af lærere
Kys, kærtegn og opfordring til sex er noget af det, piger i Sankt Annæ Gymnasiums kor har været udsat for.
Ni tidligere elever, der har været en del af et pigekor på Sankt Annæ Gymnasium i København, har i perioden mellem 1981 og 2001 været udsat for verbale og fysiske krænkelser.
Det konkluderer en advokatundersøgelse, som er baseret på indberetninger fra eleverne. Det skriver Københavns Kommunes Børne- og Ungdomsforvaltning i en pressemeddelelse.
Det er ifølge undersøgelsen daværende lærere på skolen, som i sin tid har udsat pigerne for krænkelser. I alt omtales seks lærere.
Ifølge indberetningerne oplevede flere af pigerne i gymnasiekoret for eksempel at blive kysset og kærtegnet. De blev mødt med sjofle vittigheder, grænseoverskridende handlinger og opfordring til sex.
Der var også eksempler på lærere, der ikke holdt passende afstand til - eller som direkte ”lagde an” på - elever, skriver advokaterne. Samtidig var der også ”kærlighedsforhold” mellem elever og lærere.
Det seksualiserede miljø omkring koret kom både til udtryk i hverdagen og i forbindelse med korets koncerter, fester og rejser.
Advokaterne bag undersøgelsen konstaterer, at de ikke har fået nogen henvendelser om lignende oplevelser efter 2001.
Rektor på Sankt Annæ Gymnasium Anette Holst kalder det, der er foregået, ”et klart svigt”.
- Det er utrolig trist og selvsagt helt uacceptabelt, det de tidligere elever har oplevet. Jeg er rystet over, at nogle af de voksne, der skulle passe på eleverne, i stedet skabte en grænseoverskridende kultur omkring gymnasiekoret.
- Jeg vil sige undskyld til både de elever, der har oplevet disse krænkelser, og til de andre elever, der har måtte være vidner til det. Det er et klart svigt, at ingen har forhindret, at det skete, siger hun i pressemeddelelsen.
I interviews med advokaterne har flere af de tidligere elever fra Sankt Annæ Gymnasium givet udtryk for, at det seksualiserede miljø, var ”så tydeligt, at det måtte være åbenlyst for alle”.
Flere af dem gav udtryk for at det som elev ”kunne betale sig” at flirte med lærerne for at opnå fordele.
I alt 39 elever har bidraget til undersøgelsen.
Advokaterne har dog ikke kunnet finde henvendelser eller klager, som måtte være kommet til gymnasiets ledelse eller Københavns Kommune. Heller ikke fra nogle af de elever, der har været udsat for krænkelser.
Advokatundersøgelsen blev iværksat af Københavns børne- og ungdomsforvaltning i forlængelse af historier om krænkelser i DR’s pigekor.
Efter det begyndte flere tidligere elever nemlig at henvende sig til gymnasiets ledelse med lignende oplevelser.
Der er dog ikke nogen lærere eller personer fra gymnasiets ledelse, som er nævnt ved navn i forbindelse med offentliggørelsen af undersøgelsen.
En, som til gengæld både har været tilknyttet DR’s pigekor og Sankt Annæ Gymnasiums kor, er Michael Bojesen.
Han var chefdirigent for DR’s pigekor fra 2001-2010 og blev i undersøgelsen om DR beskyldt for at have stået bag et meget seksualiseret miljø i pigekoret.
Inden da var han fra 1991-2001 korleder for Sankt Annæ Gymnasiums kor. Og allerede i 1984 blev han ansat på skolen.
Michael Bojesen var altså tilknyttet gymnasiekoret, mens krænkelserne har fundet sted. Men det vides ikke, om Michael Bojesen har spillet en rolle i forbindelse med sagen på Sankt Annæ Gymnasium.
På trods af meldingerne vurderer advokaterne dog ikke, at nogen af hændelserne kan føre til en politianmeldelse og dermed erstatning. Det skriver kommunen i pressemeddelelsen.
Det skyldes, at kommuner er underlagt et andet regelsæt end DR. De må altså ikke ifølge kommunen udbetale erstatninger til personer, medmindre det vurderes, at kommunen i en eventuel retssag vil blive dømt til at betale erstatning.
/ritzau/