• Artiklen opdateres

Danmark begynder at trække soldater hjem fra Mali

- Vi gider ikke være til grin, siger forsvarsminister efter konflikt om dansk tilstedeværelse i Mali.

Artiklens øverste billede
Et medlem af de maliske specialstyrker står vagt ved en ceremoni til ære for Malis hær i Kati den 20. januar 2022. Foto: Florent Vergnes/AFP

Danmark begynder hjemtagning af danske soldater fra Mali som følge af en konflikt om den danske tilstedeværelse.

Det oplyser udenrigsminister Jeppe Kofod (S) torsdag efter et møde i Det Udenrigspolitiske Nævn.

Meldingen kommer, efter at en konflikt i denne uge er eskaleret. Mali har meddelt, at danske soldater ikke har tilladelse til at være i landet.

I den forbindelse har den maliske overgangsregering meddelt, at soldaterne ”straks” skal forlade det vestafrikanske land, og det blev gentaget onsdag.

Jeppe Kofod siger, at det fra dansk side opfattes, som at Mali forsøger at så tvivl om aftalen om den danske tilstedeværelse. Han har undervejs sagt, at soldaterne er indsat efter ”klar invitation” fra Mali.

- Det finder vi os ikke i. Derfor har vi også besluttet, at vi trækker vores soldater hjem, og vi fortsætter det tætte og gode samarbejde med vores europæiske allierede, siger udenrigsministeren og tilføjer, at der er bred opbakning til beslutningen i Folketinget.

Danske soldater har i flere år ydet militært bidrag i Mali. Det er sket som en del af en koalition, der er ledet i Frankrig, som har haft til opgave at hjælpe lokale styrkers evne til at bekæmpe ekstremistiske grupper.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) siger, at formålet med at være i Mali har været at hjælpe den maliske regering.

- Vi kan ikke blive, når Malis regering ikke ønsker os. Vi er der, fordi Mali har bedt os om at komme og hjælpe dem, og når de ikke længere ønsker vores hjælp, har vi ikke noget grundlag for at være der. Og vi gider heller ikke være til grin, siger hun.

Danmark har senest i løbet af januar sendt et hold af jægersoldater og et kirurghold ned til missionen ved navn Takuba Task Force. Det danske bidrag består af cirka 105 personer.

Jeppe Kofod siger, at regeringen ikke har planer om at lade de danske soldater blive, skulle der komme en undskyldning fra den maliske regering.

Danmark vil dog fastholde den civile indsats i landet, lyder det.

- Vi bliver brugt i et politisk spil. Her sætter vi grænsen. Vi kommer ikke til at bokse rundt med nogle kupgeneraler og deres dagsorden, fordi vi presser dem på at gennemføre demokratiet, som er taget fra det maliske folk og for at advare dem om samarbejde med russiske lejesoldater, siger han.

Ifølge en pressemeddelelse fra Forsvarskommandoen vil Forsvaret med det samme begynde at planlægge hjemtagningen af de danske soldater.

Det forventes at tage ”flere uger”, før det er gennemført, lyder det.

Takuba Task Force-missionen blev lanceret i marts 2020 og involverer en lang række europæiske lande, herunder Sverige og Norge.

Efter at konflikten mellem Danmark og Mali er brudt ud, udsendte 14 europæiske lande onsdag aften en fælles erklæring sammen med Danmark til styret i Mali. Her bakkes den danske version af sagen op.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.