Sydafrikansk ekspert: Det giver ingen mening at holde symptomfri smittede i isolation

Vi er nødt til at ændre den måde, vi ser på virussen, og vi skal se på, hvad meningen med at teste er, lyder det fra epidemiolog.

Artiklens øverste billede
Sundhedsstyrelsen ændrede mandag sine anbefalinger til coronasmittede uden sygdomssymptomer. Foto. Thomas Borberg

Danmark har gennem to år med coronapandemi brugt flere milliarder kr. på at lyn-og pcr-teste. Og ikke mindst i de seneste måneder, hvor smittetallene med omikronvariantens indtog er steget til nye højder, har det kostet samfundet dyrt at holde de smittede uden sygdomssymptomer borte fra arbejdsmarkedet med karantæne-og isolationskrav.

Ifølge flere sydafrikanske eksperter giver hverken den omfattende testindsats eller isolationskravene længere mening.

I hvert fald ikke når det gælder kravet om at holde aymptomatiske personer i isolation. Asymptomatiske personer er dem, der tester positivt for coronatest, men ikke har symptomer.

Epidemiolog og afdelingsdirektør Shabir Madhi ved Witwatersrand University i Johannesburg mener ligesom flere andre eksperter, som det norske medie VG har talt med, at karantæne og test alligevel ikke kan forhindre, at omikron breder sig som en steppebrand. Og desuden giver det heller ikke mening, når man nu kan konstatere, at omikronvarianten ikke overbelaster hospitalerne.

»Der er absolut ingen grund til at have nogen, der er asymptomatiske i isolation. Og endnu mindre grund til at have folk, der er i kontakt med smittede, i karantæne. Vi er nødt til at ændre den måde, vi ser på virussen, og vi skal se på, hvad meningen med at teste er. Hvis du ikke forsøger at fjerne virussen, er der meget ringe grund til at teste folk,« siger Shabir Madhi, der mener, at det er omsonst, når smitten alligevel er overalt - og det man fanger, er en lille brøkdel.

Det amerikanske forskningsinstitut Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) antager ifølge VG i en ny rapport, at europæiske lande opdager 10-20 pct. af omikron-tilfældene. Det vil sige, at antallet af asymptomatiske, eller mørketal med andre ord, er omkring 80-90 pct. Forskningsinstituttet konkluderer derfor, at det er praktisk talt umuligt at stoppe spredningen af omikron gennem infektionsopsporing, testning og foranstaltninger. Det har de baseret på tal fra undersøgelser i bl.a. Sydafrika:

»Hastigheden af smittespredning og det høje antal asymptomatiske personer betyder, at strategier, der har virket tidligere, såsom afstandskrav, testning og karantæne, sandsynligvis ikke nytter noget i forhold til at bremse omikronbølgen,« skriver de.

Hastigheden af ​​smittespredning og det høje antal asymptomatiske personer betyder, at strategier, der har virket tidligere, såsom afstandskrav, testning og karantæne, sandsynligvis ikke nytter noget i forhold til at bremse omikronbølgen.

Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) i en ny rapport

Herhjemme erkender Sundhedsstyrelsen nu, »at der skal være en balance mellem den situation, man står i, og de anbefalinger, der er.«

Det fik mandag Sundhedsstyrelsen til at erklære, at smittede fremover kan afslutte selvisolation, når de ikke længere har symptomer på coronavirus, og der er gået fire dage fra testtidspunktet. Desuden skal nære kontakter til smittede ikke længere isolere sig, medmindre at man får symptomer.

»Vi har i den seneste tid set, at der har været en ret stor stigning i antallet af smittede, og rigtig mange har derfor siddet hjemme i selvisolation. Det har haft store konsekvenser for mange arbejdspladser, der har haft svært ved at få det til at hænge sammen, forklarede vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst, og tilføjede at med »disse anbefalinger fokuserer vi dér, hvor risikoen er størst.«

Flere danske eksperter har straks bakket op om Sundhedhedsstyrelsens nye udmelding. Det gælder bl.a. professor i infektionsmedicin på Aarhus Universitetshospital, Lars Østergaard, og professor emeritus i infektionssygdomme Eskild Petersen, Aarhus Universitet, som påpeger, at selv om man nu må forudse en øget risiko for at sprede smitte, så kan man heller ikke have en situation, hvor man ikke kan skaffe sundhedspersonale og skolelærere, fordi mange er i karantæne eller i isolation.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.