Taliban mødes med vestlige regeringer i Norge: Derfor er Danmark ikke med

Danmark sidder ikke med ved forhandlingsbordet, når Taliban-delegerede søndag mødes med vestlige regeringer for første gang, siden Taliban overtog magten i Afghanistan.

Artiklens øverste billede
Taliban-styrets delegerede landede lørdag aften i Gardermoen lufhavnen i Oslo. De blev ankom via et privatfly betalt af den norske regering. Foto: Terje Bendiksby/NTB/AFP

Højtstående udsendinge fra Taliban-styret i Afghanistan sidder lige nu i møde med vestlige delegerede i den norske hovedstad Oslo, hvor der bla. forhandles om nødhjælpsordninger til den humanitære krise i Afghanistan.

Efter planen skal Taliban fra søndag til tirsdag gennemføre møder, som er dets første møde med Vesten, siden den islamistiske bevægelse kom til magten i Afghanistan.

Danmark vil imidlertid ikke være at finde ved forhandlingsbordet.

Det oplyser udenrigsminister Jeppe Kofod til Jyllands-Posten.

»Danmark er ikke inviteret til møderne i Oslo og har heller ikke aktuelle planer om at mødes bilateralt med Taliban-regeringen,« skriver Jeppe Kofod i en skriftlig udtalelse til Jyllands-Posten.

I følge udenrigsministeren ønsker man - fra den danske regerings side - ikke at anerkende Taliban-styret.

»Taliban har indfriet vores værste bekymringer. De tramper på civilbefolkningens mest fundamentale rettigheder og på alle de værdier, vi kæmper for fra dansk side. Det gælder især kvinder og piger - og minoriteter - som er særligt udsatte. Derfor har vi ikke planer om formelt at anerkende Taliban-regeringen,« skriver han.

Flere andre vestlige lande har dog valgt at deltage i forhandlingerne herunder Norge, USA, Storbritannien, Frankrig, Tyskland og Italien samt EU. Det skriver det norske medie VG.

Fra norsk side har man afvist, at mødet skulle være et udtryk for, at man anerkender Taliban-styret. Det har bla. den norske udenrigsminister, Anniken Huitfeld, udtalt fredag.

»Men vi bliver nødt til at tale med de reelle ledere i landet. Vi kan ikke tillade, at den politiske situation fører til en forværret humanitær katastrofe,« forklarer den norske udenrigsminister.

Det er en holdning, der deles hos nødhjælpsorganisationen Røde Kors, som er til stede med humanitær hjælp i Afghanistan.

»Det er en modig og vigtig dialog, Norge åbner for med Taliban, for styret skal respektere og anerkende de rammer, det kræver, for at f.eks. Røde Kors kan operere i Afghanistan og hjælpe de millioner af nødlidende afghanere,« skriver generalsekretær i Røde Kors, Anders Ladekarl i et skriftligt svar til Jyllands-Posten.

Officielt set er der endnu ikke noget land i verden, som har anerkendt Taliban-styret.

Efter Taliban overtog magten i Afghanistan i august 2021 er den humanitære situation i landet blevet markant forværret. De seneste vurderinger fra FN lyder på, at 23 millioner afghanere - eller lidt over halvdelen af befolkningen - er truet af sult, skriver AFP.

Blandt andet har USA og andre lande indefrosset deres økonomiske hjælp og afskåret Taliban fra adgang til 9,5 milliarder dollar, som Afghanistans centralbank havde stående i banker i udlandet.

Foruden humanitær bistand vil temaer som politik, uddannelse og økonomi blive drøftet ved forhandlingerne i Norge, skriver Talibans talsmand på Twitter.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.