Tysk hanulv er dukket op i Jylland

Dna-spor fundet i forbindelse med et angreb på får den 2. december 2021 ved Nymindegab er blevet undersøgt.  

Artiklens øverste billede
De cirka 16 ulve, der aktuelt lever i Danmark, befinder sig alle i Jylland. Dette billede er taget af et vildtkamera i Lille Vildmose i juli 2021. Foto: Aage V. Jensen Naturfond

Ulvebestanden i Danmark er steget.

Det kan konstateres, efter at ulveatlas.dk, der er en del af Naturhistorisk Museum i Aarhus, har slået fast, at en hanulv indvandret fra Tyskland er blevet registreret i Danmark.

Det er dna-spor fundet i forbindelse med et angreb på får den 2. december 2021 ved Nymindegab syd for Ringkøbing Fjord, som nu er blevet undersøgt.

Takket være det centraleuropæiske ulvesamarbejde (CEwolf) som Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum Aarhus er en del af, har det været muligt at fastslå hanulvens identitet ved at matche dens dna-profil med det centraleuropæiske ulveregister.

Hanulven er ifølge ulveatlas.dk registreret én gang tidligere i forbindelse med fundet af en afføringsprøve den 19. oktober 2020 i Nossentiner Heide-reviret i det sydlige Mecklenburg-Vorpommern, hvor den er født i foråret 2020. I luftlinje over land er der mere end 400 km fra ulvens fødested til det danske fundsted.

Med registreringen af den nye tyske hanulv er den samlede danske bestand af ulve nu oppe på mindst 16 i alt. Ifølge et notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet, som sammen med Naturhistorisk Museum står for overvågningen af ulve i Danmark, var der i i 3. kvartal 2021 omkring 11 voksne ulve samt et ungekuld på mindst fire hvalpe. Af de 11 voksne ulve var de syv immigranter og fire danskfødte.

Ulve har siden 1992 været fredede dyr i Europa, og det kan være strafbart at skade eller dræbe en ulv. Det er også noget af det, der har givet dyrene gode betingelser for at migrere til Danmark fra den centraleuropæiske bestand og slå sig permanent ned.

I nyere tid blev den første ulv set i Danmark i 2012, og siden da er der fundet spor af ulve i det meste af Jylland.

Ulve er sky af natur, så der er ingen grund til at frygte dem for os mennesker.

»Hvis man ser en ulv, så skal man skynde sig at gribe sin telefon og få billeder og videoer, man kan sende ind til os, så vi får noget data. Der er ingen grund til at flygte fra den, det skal ulven nok gøre. Dokumentér det i stedet, så vi har noget konkret at tale ud fra,« sagde forsker og videnskabelig chef på Naturhistorisk Museum Aarhus, Kent Olsen, for en uge siden til lokalavisen.dk.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.