Borgerforslag om at indføre et medfaderskab skal behandles i Folketinget

Søren Kristensen Juliussen har stillet et borgerforslag om at anerkende medfaderskaber i regnbuefamilier, der på kun to dage har rundet 50.000 støtter.

Artiklens øverste billede
Søren Kristensen Juliussen (th.) og Søren Kristensen har stillet et borgerforslag om medfaderskab. Foto: Privat

Når to kvinder i et parforhold vælger at få et barn sammen, kan den ene part registreres som mor, mens den anden juridisk kan lade sig opskrive som medmor.

Når to mænd i et parforhold får et barn sammen, kan kun den ene registreres som forældre til barnet.

Retfærdigt? Det mener Søren Kristensen Juliussen ikke. Derfor har han, bl.a. sammen med sin mand, Søren Kristensen, stillet et borgerforslag om at anerkende medfaderskaber i regnbuefamilier.

Jeg har aldrig hørt om et borgerforslag, der har udviklet sig så hurtigt. Det er dejligt at mærke, at andre har medlidenhed og forståelse for, hvorfor det er vigtigt.

Søren Kristensen Juliussen, stiller af borgerforslaget

Det blev oprettet fredag, men allerede søndag har det rundet 50.000 støtter og skal dermed behandles i Folketinget.

Kort fortalt har man med et medmoderskab de samme juridiske rettigheder som den biologiske mor - f.eks. forældremyndighed, børnepenge og pligt til at forsørge barnet. Medfaderskabet skal indeholde samme rettigheder og pligter, lyder det i borgerforslaget.

Søren Kristensen Juliussen og hans mand fik datteren Charlie i november, og den manglende mulighed for at blive medfar påvirker ham.

»Jeg er ikke anerkendt far, og vi er ikke en anerkendt familie. Det har menneskelige konsekvenser, men også praktiske. Det gælder alt fra lægebesøg over at hente receptpligtig medicin til at logge ind på borger.dk. Det er en bekymring hos både min mand og mig. Det er vigtigt, at jeg har rettigheder over min egen datter,« siger han.

En tåre er fældet

Søren Kristensen Juliussens søster har afskrevet sig alle juridiske rettigheder efter at have båret barnet, som kæresten er biologisk og juridisk far til. Siden oktober har han haft en profil på det sociale medie Tiktok, hvor han fortæller og besvarer spørgsmål om at være en familie med far og far. Og så kom han til at love, at han ville hoppe i Øresund, hvis borgerforslaget rundede 50.000 stemmer, inden søndag blev til mandag.

Hvordan er det, at borgerforslaget har fået så stor opbakning på blot et par dage?

»Jeg har aldrig hørt om et borgerforslag, der har udviklet sig så hurtigt. Det er dejligt at mærke, at andre har medlidenhed og forståelse for, hvorfor det er vigtigt. Det betyder meget, at vi bliver anerkendt i det fællesskab, vi i samfundet bevæger os rundt i. For mange er det et spørgsmål om ligestilling og retfærdighed, men for os er det personligt. Jeg har helt bestemt fældet en tåre.«

Nu skal det behandles i Folketinget. Tror du, det bliver stemt igennem?

»Jeg tror, vi får en anerkendelse af medfaderskab inden årets udgang. Det vil være meget upopulært at gå imod. Jeg ved dog ikke, om det bliver i præcis denne form,« siger Søren Juliussen Kristensen.

Enhedslisten vil se andre veje

I Dansk Folkeparti bakker ligestillingsordfører Liselott Blixt umiddelbart op om forslaget.

»Det lyder som et sympatisk forslag. Når det kan lade sig gøre for to kvinder at få lige rettigheder, hvorfor så ikke for to mænd? Selvfølgelig skal vi læse, hvordan forslaget konkret er udformet, for det juridiske skal være på plads, men jeg har ellers ingen betænkeligheder,« siger hun, der dog endnu ikke har vendt forslaget i partiets folketingsgruppe.

Hos Enhedslisten har ligestillingsordfører Pernille Skipper »sympati for forslaget, men man skulle nok gå i en anden retning«.

»Jeg er i tvivl, om jeg vil stemme for og imod, for jeg ved ikke, om det er den gode løsning, men det bliver ikke Enhedslisten, der står i vejen for det, hvis dette er det eneste forslag, der kan være flertal for,« siger hun.

Enhedslisten foreslår nemlig at gå endnu videre end blot at tilføje en medfar på papirerne.

»Vi skal kønsneutralisere forælderlovgivningen, for forældreskabet behøver ikke at være kønnet. Hvis man kaldte det ”forælder” og ikke ”mor”, ”far” eller ”medfar”, stod vi slet ikke i denne problematik, som jeg fuldt ud anerkender. Dertil skal vi også gøre det muligt for barnet at have tre eller fire forældre,« siger Pernille Skipper.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.