Mundbind, coronapas og flere test - tre ændringer træder i kraft mandag

Hvor skal mundbindet på, og hvor er det tilstrækkeligt med coronapas eller ingen af delene? Få et overblik over de ændrede restriktioner.

Artiklens øverste billede
Mundbindet bliver fra mandag genindført blandt kunder i detailbutikker som supermarkeder og stormagasiner.Fra mandag morgen skal danskerne atter finde mundbindet frem, når de skal ud og handle eller en tur med den kollektive trafik.

Kravet om coronapas bliver desuden udbredt til flere områder, og så bliver hyppigere test en nødvendighed, hvis man som uvaccineret borger ønsker et grønt coronapas.

Restriktionerne træder i kraft fra mandag den 29. november, efter at Folketingets Epidemiudvalg på et møde torsdag vedtog en række nye restriktioner for at bremse smitten med coronavirus.

Få et hurtigt overblik over de regler, som gælder fra mandag:

1

Mundbind i detailhandlen og den kollektive trafik:

Fra mandag gælder krav om mundbind eller visir for passagerer i bus, fjernbus, turistbus, tog, letbane, metro, færge, taxi og indenrigsfly.

Det samme gør sig gældende for kunder i detailhandlen, hvilket dækker over dagligvarebutikker, indendørsmarkeder, indkøbscentre, stormagasiner, basarer, arkader samt take-away steder.

I denne omgang vil butiksansatte samt personale i offentligt transport dog være undtaget kravet, såfremt deres virksomhed stiller krav om, at de ansatte har et gyldigt coronapas.

De virksomheder, som pålægges krav om brug af mundbind eller coronapas, skal desuden opsætte skilte, som informerer kunderne om kravet.

2

Krav om coronapas flere steder:

Kravet om et grønt coronapas kommer mandag til at gælde endnu flere steder. Det betyder blandt andet, at coronapasset skal medbringes af gæster i natklubber og indendørs serveringssteder, liberale serviceerhverv som frisører, tatovører, piercing-, spa-, kropspleje-, skønheds- og massageklinikker og ikke mindst bemandede solarier.

Yderligere kommer kravet til at gælde statslige arbejdspladser og videregående uddannelser, ungdoms- og voksenuddannelser samt sprogcentre. Også besøgende på sygehuse, i ældreplejen og på sociale tilbud skal medbringe det adgangsgivende coronapas - det gælder også nære pårørende, som ellers tidligere har været undtaget kravet.

For større arrangementer som konferencer, foredrag, dyrskuer, messer, forlystelsesparker, bade- og legelande mv. gælder der ligeledes krav om coronapas, hvis der samles mere end 100 personer indendørs og 1.000 personer udendørs. Denne grænse har før ligget på hhv. 200 og 2.000 personer.

3

Negativ test får kortere gyldighed

Fra mandag er det derudover vedtaget af et politisk flertal at sænke fristen for, hvor længe en negativ coronatest giver et grønt coronapas.

Det betyder således, at en negativ PCR-test fra mandag vil være gyldig i 72 timer mod tidligere 96 timer, og en antigentest, bedre kendt som lyntest, vil frem fremover give et grønt coronapas i 48 timer mod tidligere 72 timer.

Det oplyser sundhedsministeriet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen