Statens Naturhistoriske Museum udstiller vinderbilleder fra Wildlife Photographer of the Year.

Tirsdag åbner udstilling med fantastiske og tankevækkende natur- og dyrefotos i København.

Artiklens øverste billede
Grizzlybjørnens kaos af Zack Clothier, USA © - Vinder i kategorien 'Dyr i deres miljø' - Zack Clothier opdagede, at en grizzlybjørn havde hærget hans kamerafælde. Zack opstillede en kamerafælde nær disse rester af wapiti-hjorte. For at hente kameraet igen var han nødt til at balancere på træstammer og krydse fossende smeltevandsfloder. Da han nåede frem, var fælden helt ødelagt. Dette var det sidste billede, som kameraet fangede. Grizzlyen er en underart af brunbjørnen. De tilbringer op til syv måneder i dvale, som er en let form for vinterhi. Når de kommer frem om foråret, er de sultne. De spiser en varieret kost, blandt andet hjorte. - Lokalitet: Seeley-søen, Montana, USA.

Verden er fuld af vidundere og fantastiske øjeblikke.

Ikke mindst når man bevæger sig ud i naturen kan de mest forunderlige og tankevækkende sekvenser opleves - hvis man vel at mærke har tålmodighed og sans for det helt rette øjeblik at ”slå til”.

Det kan undertiden kræve helt særlige evner som fotograf at fange de magiske og spektakulære motiver. Se blot på følgende udsnit af vinderbillederne fra udstillingen ”Wildlife Photographer of the Year”, som åbner tirsdag på Statens Naturhistoriske Museum i København:

Sammenstød af Stefano Unterthiner, Italien © Vinder i kategorien 'Adfærd: Pattedyr' Stefano Unterthiner har observeret to rensdyr, der kæmper om et harem. Stefano fulgte efter disse svalbard-rensdyr i deres brunsttid. Han så på deres kamp og blev grebet af ’lugten, larmen, deres træthed og deres smerte’. Rensdyrene stødte deres gevirer sammen, indtil den dominerende han (til venstre) fik jaget sin rival væk og vandt retten til at parre sig. Rensdyr findes over det meste af Arktis, men denne underart findes kun på Svalbard. Bestanden er truet af klimaforandringer, fordi regn kan lægge sig som is på jorden og forhindre rensdyrene i grave planter og lav frem. Lokalitet: Svalbard, Norge.

Til kamp af Angel Fitor, Spanien © Vinder af prisen for bedste portfolio Angel Fitor (Spanien) har fået øje på to cichlidehanner, der kæmper om et sneglehus, som en huncichlide har gemt sig i. Angel brugte tre uger på at holde øje med søbunden i Tanganyikasøen i håbet om at indfange dette motiv. Det er en kortvarig kamp mellem to hanner om et sneglehus, der bliver brugt til beskyttelse og parring. Der findes flere end 240 arter af cichlider i Tanganyikasøen, og de fleste af dem findes ikke andre steder på Jorden. Hver af arterne har sin specielle kombination af kropsform, størrelse og adfærd, som udfylder hver sin økologiske niche. Selv om søen myldrer med liv, er dette særegne økosystem truet. Prisen for bedste portfolio anerkender en fotograf i alderen 27 år eller derover, hvis ekspertise demonstreres gennem en samling billeder baseret på et tema eller en fotografisk tilgang. Angel Fitor er årets vinder for sine mesterlige undervandsbilleder af cichlide-fisk i Østafrika. Lokalitet: Tanganyikasøen, Tanzania.

Elefanten i rummet af Adam Oswell, Australien © Vinder i kategorien 'Fotojournalistik' Adam Oswell har fokuseret på et zoo-publikum, der betragter en ung elefant, der optræder under vand. Elefantens optræden blev betegnet som oplysende og som træning, men Adam var foruroliget over det. De organisationer, der arbejder for at forbedre forholdene for elefanter i fangenskab, betragter disse shows som udnyttelse, fordi de fremelsker en unaturlig adfærd. I Thailand er der flere elefanter i fangenskab end i naturen. De bliver brugt i turistindustrien til blandt andet rideture. Men covid-19-pandemien har fået turistbranchen til at kollapse. Det har medført, at dyreinternater for elefanter er blevet oversvømmet med dyr, som ejerne ikke har råd til at fodre. Khao Kheow Open Zoo, Chonburi provinsen, Thailand.

Den lige vej af Javier Lafuente, Spanien © Vinder i kategorien 'Vådområder: Det store billede' Javier Lafuente har indrammet en lige vej, der skærer sig gennem vådområdets kurver. Marskens vandspejl reflekterede sollyset, så lysforholdene ændrede sig hele tiden. Javier måtte prøve sig frem for at finde det rette sted til dronen og den rette vinkel til kameraet. Det er lykkedes ham at tage et billede, hvor vandet ikke reflekterer solen, så områdets mange farver træder tydeligt frem. Vejen blev anlagt i 1980’erne for at give adgang til stranden. Den deler dette tidevandspåvirkede vådområde i to. Området er levested for flere hundrede fuglearter og trækfugle som fiskeørne og biædere raster her. Lokalitet: Odiel-marsken, Huelva, Spanien.

Kragefugl i det høje af Lasse Kurkela, Finland © Vinder i kategorien 'Unge fotografer 15 – 17 år' Lasse Kurkela har foreviget en lavskrige med kurs mod trætoppene. Lasse ville give en fornemmelse af størrelsesforhold, da han fotograferede denne lavskrige – så lille mellem de store, gamle grantræer. Han brugte ostebidder til at vænne fuglene til det fjernbetjente kamera og til at følge en bestemt rute. Lavskrigere tilhører kragefuglefamilien. De bruger ofte gamle træer som forrådskamre. De indsamler frø, bær, insekter og små gnavere og limer dem fast i sprækker i barken ved hjælp af deres klæbrige spyt. Lokalitet: Kuusamo, Pohjanmaan maakunta (nordlige Österbotten), Finland.

Edderkoppens værelse af Gil Wizen, Israel/Canada © - Vinder i kategorien 'Byens dyreliv' - Gil Wizen har fundet en brasiliansk vandreedderkop, der boede under hans seng. Gil bemærkede bittesmå edderkopper over hele sit værelset og kiggede under sengen. Dér sad en af verdens giftigste edderkopper og vogtede over sine unger. Han fangede den håndsstore edderkop i et vidvinkel perspektiv, der fik den til at se endnu større ud. Derefter flyttede han den forsigtigt udenfor. Brasilianske vandreedderkopper spadserer rundt i skovbunden om natten og leder efter bytte som frøer og kakerlakker. Deres gift kan være dødelig for pattedyr, også mennesker, men den kan også bruges som medicin. - Lokalitet: Puerto Misahuallí, Napo, Ecuador.

Skabelsen af Laurent Ballesta, Frankrig © - Vinder i kategorien 'Under vand' - Konkurrencens hovedvinder kåret Wildlife Photographer of the Year Laurent Ballesta kiggede ned i dybet, da tre kamuflagebarser gydede deres mælkesky af æg og sæd. Igennem fem år vendte Laurent og hans hold tilbage til denne lagune. De dykkede dag og nat for at se kamuflagebarsenes årlige gydning og fik undervejs selskab af et par revhajer, som jagtede fiskene. Kamuflagebarsene gyder omkring fuldmåne i juli, hvor op til 20.000 fisk samles i en smal kanal, der forbinder lagunen med havet. De er truet af overfiskeri, men her er de beskyttet af et biosfærereservat. - - Lokalitet: Fakarava, Tuamotuøerne, Fransk Polynesien.

Refleksion af Majed Ali, Kuwait © - Vinder i kategorien 'Dyreportrætter' - Majed Ali har fanget det øjeblik, hvor en bjerggorilla lukker øjnene i regnen. Majed vandrede i fire timer for at møde Kibande, en næsten 40 år gammel bjerggorilla. ’Jo højere op på bjerget vi kom, des mere varmt og fugtigt blev det,’ fortæller Majed. Da den kølende regn begyndte at falde, blev Kibande ude i det åbne land og så ud til at nyde det. Bjerggorillaen er en underart af østlig gorilla. De lever i højder over 1.400 meter i to adskilte bestande, én i Virungabjergene og én i Bwindi i Uganda. Disse gorillaer er truede på grund af sygdomme, krybskytteri, og fordi deres levesteder forsvinder eller bliver forstyrret af menneskers aktivitet. - Lokalitet: Bwindi Impenetrable National Park, Kanungu distriktet, Uganda.

Den intime kontakt af Shane Kalyn, Canada © - Vinder i kategorien 'Adfærd: Fugle' - Shane Kalyn har betragtet to ravne, der gør kur til hinanden. Midt om vinteren begynder ravnenes ynglesæson. Shane lå på den frosne jord og udnyttede det dæmpede lys til at gengive detaljerne i ravnenes skinnende fjerdragt mod den hvide sne. Det lykkedes ham at indfange dette intime øjeblik, hvor deres kraftige, sorte næb mødes. Ravne danner sandsynligvis par for livet. Dette par udvekslede gaver, kviste, mos og små sten. De pudsede også hinandens fjer og udstødte bløde lyde for at styrke deres indbyrdes bånd. Vancouver, British Columbia, Canada.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen