Her er de nye coronatiltag, som blev præsenteret på fredagens pressemøde

Test af børn og coronapas flere steder var blandt de tiltag, som blev præsenteret på fredagens pressemøde, og som forventes at blive indført den kommende tid.

Artiklens øverste billede
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ved briefing med status på COVID-19-situationen i Eigtveds Pakhus i København fredag den 19. november 2021.. (Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix)

Test af børn, coronapas flere steder og en appel om at medbringe fornuften til årets julefrokost.

Man kom vidt omkring på fredagens pressemøde, hvor sundhedsminister Magnus Heunicke og landets sundhedsmyndigheder gav en status på coronasituationen i Danmark og præsenterede en række tiltag, som regeringen arbejder på at indføre i forsøget på at inddæmme den fortsat stigende smitte herhjemme.

Få her et overblik over de syv tiltag og anbefalinger, som kom frem på pressemødet:

1

Test af børn ned til 1. klasse

De seneste par døgn har det daglige antal smittede oversteget 4000, og her er det blandt andet skolebørn og uvaccinerede unge i alderen 12 til 15 år, som står for de høje incidenstal. Dette viser sig blandt andet ved et højt antal af smitteudbrud på flere af landets folkeskoler.

I samarbejde med landets kommuner arbejder regeringen derfor på at give skolerne mulighed for at kvikteste børn ned til 1. klasse en til to gange om ugen. På nuværende tidspunkt tilbydes test til skolebørn fra ni år og op. Det kræver forældretilladelse, hvis barnet skal testes, og dette opfordrer sundhedsministeren til, at man giver, hvis skolelukninger skal undgås.

På nuværende tidspunkt er syv skoler lukket ned, og Anette Lykke Petri, direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, lagde da heller ikke skjul på, at flere skolelukninger kan blive en realitet i den kommende tid, og hun fortalte desuden, at der indtil nu er større smitteudbrud på 221 skoler.

»Det er helt realistisk, at vi vil komme til at se flere lukkede skoler i den kommende tid, i takt med at smittetallene stiger,« sagde hun på pressemødet.

2

Coronapas flere steder

Det er en uge siden, at coronapasset blev genindført i eksempelvis kulturliv og på restauranter. Sundhedsministeren vil bede Epidemikommissionen undersøge, om coronapasset bør indføres flere steder.

Folketinget skal i den forbindelse behandle en lov omkring coronapas på arbejdspladser. I tilfælde af, at denne får grønt lys, vil regeringen have krav om coronapas indført på statslige arbejdspladser.

Sundhedsministeren vil desuden anmode Epidemikommissionen om at vurdere, hvorvidt en negativ PCR- og kviktest skal gælde i kortere tid, end det er tilfældet på nuværende tidspunkt, hvor en negativ PCR-test giver et grønt coronapas i 96 timer, og en kviktest i 72 timer.

Der blev ikke sagt yderligere om, hvor meget gyldigheden af en test eventuelt skulle nedsættes.

3

Udrulning af revaccination af resten af befolkning

Sundhedsstyrelsen har som mål, at der i Danmark vil være en vaccinetilslutning på 90 procent i december. Alle, som var færdigvaccinerede inden 1. juni, vil desuden have fået en invitation til tredje stik senest 1. december, lød det fra vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst.

Derudover forventer sundhedsmyndighederne at være klar med et revaccinationsprogram til alle under 65 år i næste uge.

Er man i tvivl om, hvornår man selv bliver inviteret til at modtage sit tredje stik, kan man ifølge Helene Probst kigge på datoen for sin anden vaccination og regne seks måneder frem.

4

Opfordrer forældre til at lade sine børn influenzavaccinere

I forbindelse med influenzasæsonens komme har man i år valgt at tilbyde en influenzavaccination til børn mellem 2 og 6 år, og indtil videre har 19 pct. af børnene modtaget vaccinen, der gives som en næsespray. Men dette tal er for lavt, fastslog sundhedsministeren.

Derfor gør man nu børnevaccinen mere tilgængelig, og fra starten af næste uge kan den ikke blot fås hos barnets egen læge, men også på apoteker og i private vaccineklinikker. Det kræver således ingen tidsbestilling at få sit barn influenzavaccineret.

5

Coronapiller

Flere forskellige tabletter til behandling af covid-19 er lige nu under udvikling, og her har to pilletyper fra virksomhederne MSD og Pfizer indtil videre vist lovende resultater.

Regeringen har sikret politisk opbakning til indkøb af lægemidlerne, så snart de er godkendt, og sundhedsministeren oplyste, at de første piller forventes at komme inden jul til brug på danske hospitaler.

Lars Bo Nielsen, som er direktør i Lægemiddelstyrelsen, understregede, at lægemidlet er forbeholdt de sårbare grupper, som eksempelvis patienter med lungesygdomme. Tabletterne kan således kun ses som supplement til vaccinerne.

6

Benyt kun PCR-test, hvis du er nær kontakt eller har symptomer

Der er på nuværende tidspunkt mindst ét PCR-testcenter og ét kviktestcenter i hver kommune. Den seneste uge har man i gennemsnit udført 240.000 test om dagen, og man opskalerer fortsat testkapaciteten rundt i landet, forklarede direktør i Styrelsen for Forsyningssikkerhed Lisbet Zilmer-Johns.

Flere steder er der dog lige nu lange ventetider til PCR-test. Lisbet Zilmer-Johns opfordrede derfor til, at man anvender kviktest frem for PCR-test, medmindre man er nær kontakt eller har symptomer.

7

Sund fornuft til julefrokosten

Flere spørgsmål på og efter pressemødet gik blandt andet på, hvordan borgerne bør forholde sig til kommende julefrokoster.

Her spurgte en journalist fra TV2 blandt andet, hvordan man i de enkelte styrelser og ministerier planlagde at gøre med egne julefrokoster.

Til dette svarede vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst, at man skulle følge de smitteforebyggende tiltag og »bruge sin sunde fornuft«.

»Tænk jer godt om, når I planlægger julefrokosten. Hvis man er rigtig mange mennesker, kan man overveje at dele sig op, undgå at sidde tæt, undgå, at det bliver for sent eller skrue på mængden af alkohol,« lød anbefalingen.

DR spurgte desuden om sammenhængen mellem, at myndighederne forventer flere lukkede skoler, samtidig med at forældre kan tage til julefrokoster med hundredvis af mennesker. Til det svarede sundhedsminister Magnus Heunicke:

»Vi er nødt til at se, hvor smitten er, og lige nu er det blandt børnene, hvorfor vi sætter ind her. Vores indsats handler netop om at kunne holde skolerne åbne, for de er så vigtige for børnene, og det var en stor omkostning for dem, da vi lukkede skolerne ned sidste år. Så vi gør, hvad vi kan for at holde skolerne åbne, og når der så er udbrud rådgiver vi de enkelte skoler.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.