Inhalering af mild syreblanding skal behandle covid-19 og andre luftvejsinfektioner

Den nye behandlingsmetode består i, at patienten inhalerer partikler fra en svag syreblanding, som kan inaktivere virus samt dræbe bakterier og svamp.

Artiklens øverste billede
Den nye behandling kan vise sig at være effektiv mod covid-19, influenza og forkølelse. Bag den står bl.a. en gruppe forskere fra Rigshospitalet. Arkivfoto: Finn Frandsen

Danske forskere har i samarbejde med det norske medicinalfirma SoftOx udviklet en behandling af covid-19 og andre luftvejsinfektioner, som netop er blevet godkendt til at blive testet på mennesker.

Professor i biofilm og kroniske infektioner på Københavns Universitet Thomas Bjarnsholt står bag idéen om det nye behandlingsprincip, og ifølge ham er perspektiverne lovende.

»De afprøvninger, vi har lavet på forskellige virustyper inklusive SARS-CoV-2, viser, at partiklerne inaktiverer virus på under 15 sekunder, hvilket faktisk er hurtigere end håndsprit. Så det er ekstremt effektivt,« siger han.

Ligesom håndsprit fjerner de fleste bakterier fra en overflade, kan partikler fra syreblandingen gå ind og fjerne bakterier fra svælg og lunger og på den måde deaktivere forskellige vira. Thomas Bjarnsholt spår derfor, at behandlingen vil være gavnlig ikke bare mod covid-19, men også mod andre luftvejsinfektioner som influenza, forkølelse og tuberkulose.

»I tredjeverdenslande dør over 1 mio. børn under fem år af akutte luftvejsinfektioner om året, så perspektiverne er store, men vi må tage et skridt ad gangen,« lyder det fra professoren.

Inhalator i lommen

Udover at behandle mod igangværende luftvejsinfektioner, vurderer Thomas Bjarnsholt, at behandlingen på længere sigt kan bidrage til at forebygge mod fremtidens corona- og influenzaepidemier.

Han opstiller et scenarie, hvor borgere i fremtiden kan gå rundt med en inhalator eller en næsespray, som kan bruges lige så hyppigt som en håndsprit.

»Ligesom når vi spritter vores hænder af efter en tur med bussen, vil man kunne tage et hiv af sin inhalator og booste sit immunsystem,« siger han.

Indtil videre er behandlingen testet på danske smågrise, og som det næste skridt vil forskerne nu teste på raske mennesker, hvorefter de forventer at afprøve behandlingen på patienter med covid-19 i begyndelsen af 2022.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.