Børneafdelingerne er pressede, men RS-virus har ikke toppet endnu
Der var tre-fire gange så mange indlagte med RS-virus i uge 36, som på en normal højsæsons uge. Det oplyser Statens Serum Institut. Børneafdelingerne på landets hospitaler er pressede og mangler sygeplejersker.
»Vi har langt flere børn med RS-virus, end vi plejer at have.« Sådan lyder det fra Charlotte Siggaard Rittig, ledende overlæge på børne- og ungeafdelingen på Aalborg Universitets Hospital. I går var der 26 børn indlagt på afdelingen, fordi de er smittet med RS-virus. Ifølge Charlotte Siggaard Rittig er det dobbelt så mange, som på en normal højsæsons dag.
RS står for respiratorisk syncytial. RSV, som viruset også forkortes til, er en lungevejsinfektion, der særligt rammer små børn, der kan få svært ved at trække vejret.
I følge en opgørelse fra Statens Serum Institut var der i uge 36 1.313 indlagte med RSV. Det tal er tre-fire gange højere, end hvad vi normalt ser i en uge i højsæsonen, forklarer Ramona Trebbien, afsnitsleder ved Statens Serum Institut:
»Der har været en kraftig stigning de seneste par uger. Det er en meget skarp kurve, vi ser pt.«
Den stejle kurve kan mærkes ude på hospitalerne. Både Aarhus Universitets Hospital og Odense Universitets Hospital siger til TV2, at de har været nødt til at udskyde planlagte behandlinger for at frigøre hænder. Samme melding får man på Hvidovre Hospital.
Hvis det skal ligne det mønster, så har vi RS-virus et par måneder endnu.
»Vi er nødt til at skrue ned for vores ambulante undersøgelser for at frigøre læger og sygeplejersker til børnemodtagelsen,« udtaler Klaus Børch, ledende overlæge på børne- og ungeafdelingen på Hvidovre Hospital.
Ramona Trebbien, afsnitsleder ved Statens Serum Institut, forklarer, at de normalt ser RSV sprede sig fra november-december og frem til omkring marts. Dermed er RSV-spredningen begyndt et par måneder før end normalt.
»Vi har en top, der strækker sig over tre-fire ugers tid. Hvis det skal ligne det mønster, så har vi RS-virus et par måneder endnu,« siger Ramona Trebbien, der vurderer, at årsagen til den tidligere smitte skal findes ved sidste års corona-restriktioner.
»Vi har nogle børn, der ikke var var i vuggestue og daginstitutioner hen over vinteren, fordi vi alle var hjemme. De har ikke fået opbygget immunitet, og er derfor modtagelige.«
Mangel på sygeplejersker
En af de største udfordringer for hospitalerne er at finde sygeplejersker, der kan håndtere de mange indlagte børn. Det fortæller overlægerne på børne- og ungeafdelingerne på både Aalborg og Hvidovre hospital.
»Vores sygeplejersker og læger arbejder meget mere, end de plejer. Så det gælder om at få oprustet,« siger Charlotte Siggaard Rittig, ledende overlæge på børne- og ungeafdelingen på Aalborg Universitet.
Selvom børne- og ungeafdelingerne har været friholdt for den sygeplejerske-strejke, der varede sommeren over, så er det dog ikke let at finde flere hænder.
»Det kræver særlig viden at tage sig af børn. Vi kan ikke bare hente sygeplejersker fra andre afdelinger,« siger Klaus Børch, ledende overlæge på børne- og ungeafdelingen på Hvidovre Hospital. Han fortæller, at hospitalet har mulighed for at trække på et vikarbureau, der kan hjælpe med at finde sygeplejersker med børnekompetencer.
»Vi gør alt, hvad vi overhovedet kan for at løse opgaven. Men det får den konsekvens, at nogle patienter kommer til at vente længere.«
Selv om Statens Serum Institut forventer, at spredningen af RSV vil fortsætte henover efteråret, så er man optimistiske på både Hvidovre og Aalborg Universitet.
Børnelæge advarer om spredning af RS-virus: Tag forkølelse alvorligt og husk hygiejnerådene
»Vi har lavet en eskaleringsplan, hvor vi har fremskrevet tallene efter erfaringer fra Australien og New Zealand. Man skal ikke være bange for, at vi kommer i underkapacitet,« siger Charlotte Siggaard Rittig, ledende overlæge på børne- og ungeafdelingen på Aalborg Universitet.