Næsten 10.000 har anmeldt covid-relaterede arbejdsskader

Omkring 1.900 personer har fået anerkendt sagen som en arbejdsskade. Der er dog fortsat udbetalt meget få erstatninger.

Artiklens øverste billede
Særligt sundhedspersonale har anmeldt coronarelaterede arbejdsskader. Arkivfoto: Emil Agerskov

9.763 danskere har, siden coronaepidemien i marts 2020 ramte landet, nu anmeldt coronarelaterede arbejdsskader.

Det fremgår af nye tal fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES).

Blandt de næsten 10.000 anmeldelser har omkring 1.900 af personerne fået anerkendt arbejdsskaden af Erhvervssikringen indtil videre, selvom det endnu ikke er alle sager, der er faldet afgørelse.

Af disse anerkendte sager drejer 1.270 af sagerne sig om personer, der er blevet smittet med coronavirus på deres arbejde. Resten fordeler sig som coronarelaterede arbejdsskader - eksempelvis hudsygdomme og forgiftning.

Og antallet af anmeldelser sammenlignet med andre år er højt. Det fastslår afdelingschef Heike Duus Damkjær ved Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.

»Det er mange. I 2020 fik vi 34.000 nye sager anmeldt, så når 10.000 af dem er coronarelaterede, så er det en del flere anmeldelser end normalt.«

Ud af de anerkendte skader har »meget få« indtil videre fået tildelt erstatning, og det er endnu for tidligt at gisne om, hvor mange af de anerkendte sager, som vil udmøntes i en erstatning.

»Vi har anerkendt sagerne og sagt, at vi vil se på dem igen her i efteråret. Det har vi valgt at gøre indtil nu, fordi det er en ny sygdom, som vi ikke kendte følgevirkningerne på det tidspunkt,« siger afdelingschefen og fastslår, at man løbende følger »sundhedsmyndighedernes udmeldinger og den lægefaglige viden på området.«

Kaster man et blik på fordelingen af arbejdsskadeanmeldelser i regionerne, kommer de fleste anmeldelser fra personer i Region Hovedstaden. I alt 4.127 personer har anmeldt en coronaarbejdsskade i regionen. Kun 795 har gjort det samme i Region Nordjylland.

En anden tendens viser sig også blandt kønnene.

Blandt mænd og kvinder har markant flere kvinder anmeldt covid-19-relaterede arbejdsskader. I alt 7.050 kvinder har anmeldt skader overfor 2.713 mænd.

Den tendens kan ifølge Heike Duus Damkjær forklares i de jobfunktioner, som kvinder typisk varetager.

»De fleste anmeldelser, vi ser, kommer fra personer, der i arbejdet har tæt borgerkontakt; hospitaler, plejehjem, hjemmepleje og børneinstitutioner. Uden at jeg lige har statistik på det, er det brancher, der har en overrepræsentation af kvinder. Derfor ser vi, at to tredjedele af anmeldelserne er fra kvinder.«

Ser man på fordelingen i brancher kommer 5.573 af de næste 10.000 anmeldelser fra personer, der arbejder i »sundhedsvæsen og social foranstaltninger«. Især ansatte på hospitaler og plejehjem har anmeldt coronarelaterede arbejdsskader, mens også børneinstitutioner fylder i statistikken.

Tal fra Statens Serum Institut (SSI) viser, at 15.834 personer i sundhedsvæsenet har været smittet med coronavirus siden epidemiens start her i landet.

På landets skoler og undervisningssteder fylder anmeldelser fra særligt ansatte i folkeskolen. Her har 434 personer anmeldt coronarelaterede arbejdsskader. SSI-tal viser da også, at 8.789 personer ansat i grundskolen har testet positiv for coronavirus.

Om og i så fald hvor meget de, der har fået anerkendt deres arbejdsskade, vil modtage erstatning, er nu op til AES at vurdere.

»Vi er i gang med at kigge på de sager, vi har fået ind nu igen, men lægevidenskaben har lige nu for lidt viden om senfølgerne til, at vi kan se, hvad der skal til og ikke til, så det er for tidligt at svare på,« forklarer afdelingschefen og oplyser, at anmeldelserne ikke løber ind med samme hast som i første kvartal af 2021.

»Det aftager - indtil videre, for vi kan selvsagt ikke spå om fremtiden.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.