Verdens nordligste ø opdaget ved Grønland

Danske og schweiziske forskere fik en gedigen overraskelse, da de fløj i helikopter 600 km syd for Nordpolen.

Artiklens øverste billede
- Ud fra et forskningsmæssigt synspunkt har den nye ø ikke det store potentiale. Men det er sjovt at være blandt de seks mennesker, der har stået med beskidte støvler på verdens nordligste ø, siger ekspeditionsleder Morten Rasch til BBC. Foto: Morten Rasch

Det er ikke hver dag, at en ny ø opdages. Og da slet ikke ikke verdens nordligste ø. Men det var præcis, hvad der skete på en dansk-schweizisk ekspedition til det nordlige Grønland med deltagelse af forskere ved Københavns Universitet, skriver KU i en pressemeddelelse.

Ekspeditionen havde til formål at besøge verdens nordligst beliggende ø, Oodaaq, for at indsamle spor efter liv på den meget fjerne lokation, oplyser ekspeditionsleder Morten Rasch fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet til BBC.

Men forskerholdet fik en overraskelse, da de lagde lagde billeder og koordinater ud på sociale medier.

»Vi var overbeviste om, at den ø, vi stod på, var Oodaaq Ø, som hidtil har været registreret som verdens nordligste ø. Men da jeg efterfølgende lagde billeder af øen og koordinaterne ud på de sociale medier, var der en række amerikanske ø-jægere, der gik amok og sagde, at det ikke kunne passe,« fortæller Morten Rasch.

Det viste sig, at amerikanerne havde ret. Der var en fejl ved den gps, der blev brugt til at stedfæste beliggenheden. Og dermed var den nye ø en realitet.

Verdens nu nordligste ø er beliggende 780 meter nord for den tidligere rekordholder Oodaq. Den er ikke specielt stor - omkring 30 gange 60 meter - og overfladen ligger mellem 3 og 4 meter over havet. Ifølge Morten Rasch består øen overvejende af mudder og stenmateriale, der stammer fra en gletsjer. Øen er muligvis resultatet af et større uvejr, der har presset materiale op fra havbunden og til sidst dannet øen.

Øens oprindelse betyder, at den hører til kategorien ”kortlivede øer”. Og dermed er dens fremtid i Rigsfællesskabet også usikker.

»Ingen ved, hvor længe den bliver liggende. Den kan i princippet forsvinde igen, når en ny, kraftig storm rammer,« siger Morten Rasch.

Men forskerne foreslår, at den får navnet Qeqertaq Avannarleq, hvilket betyder ”den nordligste ø” på grønlandsk.

Hvor verdens nye nordligste ø er et ganske ubeskrevet blad, så er den hidtidige rekordholder Oodaaq noget mere veldokumenteret. Den blev opdaget af danske landmålere i helikopter i 1989. Oodaaq er blevet opkaldt efter en inuit, der deltog i en Robert E. Peary-ekspedition til Nordpolen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen