Kæmpeskildpadde fundet ved vadehavet havde plastic i maven
En næsten to meter lang læderskildpadde på næsten 300 kilo, der i november blev fundet strandet nær byen Ballum, blev fredag obduceret i Esbjerg. I maven havde den flere plasticrester, men dødsårsagen kan endnu ikke fastslås.
En 192 centimeter lang læderskildpadde, der blev fundet af en børnehave på gåtur ved stranden nær byen Ballum i Sønderjylland tilbage i november 2020, blev i fredags obduceret på Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg foran et nysgerrigt publikum.
Til stede til obduceringen var en række biologer, dyrlæger og forskere, der var interesserede i at se den blot sjette strandede læderskildpadde på dansk grund siden 1948.
I den næsten 300 kilo tunge skildpaddes mave dukkede et ærgerligt bevis på plasticforureningen i havet op.
»Vi fandt en gennemsigtig plasticpose, et manillamærke og et hjørne af forsiden af plasticskilt fra en bakke blåmuslinger,« siger Charlotte Bie Thøstesen, der er biolog og museumsinspektør for Fiskeri- og Søfartsmuseet, og som ledede fredagens obducering.
Siden fundet tilbage i november har læderskildpadden befundet sig i fryseren hos Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg for at undgå, at dens organer gik i forrådnelse.
Biologerne håbede med obduktionen at klarlægge, hvordan den døde, men det endelige svar kommer først om nogle måneder, når dyrlægerne er færdige med at undersøge organerne og har den endelige obduktionsrapport klar.
Læderskildpadden er en oceangående art, der følger havstrømmene og yngler i tropisk farvand, men svømmer gerne langt i søgen efter vandmænd.
»Derfor ender de nogle gange også ved vesteuropæiske kyster og er blevet observeret så langt nordpå som Norge og Island, og altså ved enkelte tilfælde også ved de danske kyster. Det er også den havskildpadde, der er mest talrig,« siger hun.
Charlotte Bie Thøstesen vurderer dog ikke, at det var plasticen, der blev fundet i maven, der var dødsårsagen, da obduktionen tyder på, at skildpadden var i live, da den strandede.
I stedet blev der fundet knuder, der kunne indikere, at skildpadden havde parasitter.
Læderskildpadden er verdens største skildpadde og den mest udbredte af sin art og kan blive op til to-tre meter i længden og veje helt op til 1.000 kg. Med obduktionen håber forskerteamet på Fiskeri- og Søfartsmuseet at kunne bidrage til forskningen i de enorme skildpadders fysiologi.
»Det er første gang, at vi har fået mulighed for at obducere så frisk en læderskildpadde, og vi har taget mange videnskabelige mål, som kan bidrage til den videre forskning. Blandt andet er hjertet taget med til Universitetshospitalet i Skejby, hvor det skal scannes, og der laves en 3D-model på baggrund af det,« siger Charlotte Bie Thøstesen.