Borgmestre i mindre byer håber på flere studerende i fremtiden

De mindre byer skal være bedre til at vise de unge, hvad der gør det unikt at studere netop der, hvis de i fremtiden skal have flere studerende lokket til, mener borgmestrene i Herning og Svendborg.

Artiklens øverste billede
Faldet i optaget på uddannelsesinstitutioner uden for de fire største byer er relativt større end faldet i optagelse i København, Aarhus, Odense og Aalborg. Arkivfoto: Martin Zakora /Polfoto

I Svendborg forstår borgmester Bo Hansen (S) godt de unge, når de søger mod de større byer for at studere.

»De bliver ikke forevist noget andet,« siger han, efter at der torsdag blev offentliggjort tal for årets studieoptag, der igen viste, at relativt færre søger ind på uddannelser uden for de fire største byer.

Selv om den sydfynske kommune byder på flere videregående uddannelser som blandt andet pædagog- og sygeplejerskeuddannelsen, mener borgmesteren, at det kommer til at tage lang tid, før byer som Svendborg bliver attraktive studiebyer.

»Jeg tror ikke, at enkeltstående uddannelser ude på en mark bliver en succes. Det kræver, at vi kan samle flere uddannelser og lave nogle større studiemiljøer,« siger han.

Jeg tror ikke, at enkeltstående uddannelser ude på en mark bliver en succes.

Bo Hansen (S), borgmester i Svendborg Kommune

Lige netop det arbejder man i Svendborg på at gøre, og borgmesteren tror derfor på, at kommunen i fremtiden har gode muligheder for at blive en populær studieby. Han peger blandt andet på, hvordan det er lykkedes for Kolding at brande designuddannelsen, så den er yderst attraktiv blandt studerende.

»Det handler om at lave nogle meget tydeligt unikke profiler på det, vi kan tilbyde,« siger Bo Hansen.

Læreruddannelse med bonus

Svendborg får med al sandsynlighed læreruddannelsen til kommunen inden for nærmeste fremtid. I hvert fald har regeringen godkendt Svendborg Kommune til at huse et lærerseminarium.

Det er noget, som kommunen har arbejdet på i lang tid, og Bo Hansen lægger heller ikke skjul på, at det kommer til at koste mange kommuneknaster, men at han håber, at det bliver en god investering, der vil få flere kommende lærere til at vælge Svendborg som studieby.

»Vi kommer blandt andet til at bruge 5-6 mio. kroner på at kunne tilbyde lærerstuderende ansættelse i folkeskolen, når de når fjerde årgang. Udover et godt studiejob sikrer de dermed også, at de har en masse erfaring, når de er færdiguddannede. Det koster uhyrlig mange penge, men det er noget af det, der betyder, at vi kan skille os ud med en læreruddannelse, og noget der måske kan være med til at tiltrække flere studerende, « siger Bo Hansen.

Samtidig vil han arbejde for at få samlet flere af uddannelserne i nogle gode fysiske rammer, så de studerende dels får et større studiemiljø, dels at uddannelserne kan få gavn af hinanden.

»F.eks. kan en underviser på pædagogseminariet også undervise på lærerseminariet. Det handler om at få skabt nogle synergieffekter, så uddannelserne i de mindre byer også kan hænge sammen,« siger han.

Billig husleje og nærhed i Herning

I Herning Kommune er man også meget opmærksom på at forsøge at få vendt tendensen, så flere studerende vælger de mindre byer, når de skal i gang med studierne.

Men det er ikke nemt, indrømmer byrådsmedlem for Venstre Dorte West, der fra 1. august er borgmester i Herning, når Lars Krarup (V) forlader sin post før tid.

»De unge søger derhen, hvor deres venner er, så når først der er en tendens til, at de søger mod de større byer, er det svært at bremse igen,« forklarer hun.

Hun mener dog ikke, at Herning Kommune skal forsøge at kopiere de ting, som f.eks. København og Aarhus kan tilbyde studerende, men i stedet bruge mange kræfter på at fremhæve, hvad Herning har på menuen.

Blandt andet fremhæver hun de væsentligt billigere studieboliger og den meget tættere relation, de studerende får til deres undervisere og erhvervslivet i og omkring Herning.

»Vi skal dyrke det, vi selv er gode til. Vi skal ikke nødvendigvis have en bred vifte af uddannelsesmuligheder, men vi skal tilpasse os tiden og have de muligheder, der geografisk giver mening at placere her og passer til vores profil,« siger Dorte West.

Hun understreger, at der stadig er ledige studiepladser i den midtjyske by, og at nogle af de unge, der ikke blev optaget på en af de uddannelser, de havde søgt, er meget velkomne i Herning.

I alt søgte 93.388 personer ind på en videregående uddannelse i år. 67.425 fik tilbudt en studieplads, og 80 procent af ansøgerne blev optaget på deres førsteprioritet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.