Kun 161 coronasmittede er fundet gennem Smittestop-appen - men systemet virker, mener ministeriet
Ifølge Sundhedsministeriet er det reelle tal for fundne smittede formentlig højere, fordi en række faktorer ikke bliver medregnet i opgørelsen.
161 danskere er siden uge 28 blevet registreret som coronasmittede, efter at de via smittesporingsappen "Smittestop" har fået besked om, at de har været i kontakt med en eller flere coronasmittede.
Det viser de seneste tal fra Sundheds- og Ældreministeriet.
Tirsdag lød beskeden fra ministeriet, at 16.738 brugere har meldt sig smittede i appen. Knap 25.000 personer har bestilt tid til en coronatest og angivet Smittestop-appen som grund til, at de har valgt at lade sig teste, og heraf er altså 161 personer fundet positive, hvilket svarer til godt og vel otte personer om ugen.
Positivprocenten ligger på omkring 0,6 pct., og antallet af smittede, der er fundet gennem Smittestop, er altså noget lavere end den generelle positivprocent, som p.t. ligger på omkring 1,65 pct. af alle testede.
Da De Økonomiske Vismænd i sidste måned plæderede for øget kontaktopsporing, vurderede de i samme omgang, at Smittestop har haft en yderst beskeden effekt på smitten herhjemme indtil videre. Ifølge Sundheds- og Ældreministeriet er der dog formentlig flere smittede, der er blevet "fanget" gennem appen, end tallene viser.
»De faktiske tal for udsendte beskeder fra appen forventes at være højere,« lyder beskeden fra ministeriet, som bl.a. angiver, at svarprocenten på spørgeskemaet på hjemmesiden coronaprover.dk, hvor man kan bestille tid til en test, kun er omkring 50 pct.
Ifølge ministeriet kan det lave tal også delvist begrundes med, at »borgere, der testes ved mobile testenheder, ikke svarer på spørgeskemaet«.
I oktober kom det frem, at en fejl i smittesporingsappen betød, at selv tætte kontakter som familie og klassekammerater ikke altid fik besked om, at de havde været i nærkontakt med en coronasmittet. Fejlen førte til, at appen i slutningen af oktober blev opdateret.
Sundheds- og Ældreministeriet har siden oplyst, at opdateringen har ført til flere notifikationer om smitterisiko.
I Favrskov Kommune har man netop oplevet, at appen gav 17 medarbejdere besked om at isolere sig efter en konference, hvor én viste sig at være smittet, selv om kun to af dem ifølge kommunen havde været tæt på den smittede. Derfor begyndte kommunen at anbefale de ansatte at deaktivere smittestop-appen, når de er på arbejde.
Smittestop-appen bruger Bluetooth til at udregne tid og afstand mellem telefoner. Men Bluetooth virker ikke ens på alle telefonmodeller, og derfor har man konfigureret appen, så den giver den største sandsynlighed for, at der vil blive udsendt en besked, hvis der har været en nær kontakt – uanset telefonmodel.
Det kan dog betyde, at nogle personer vil få en advarsel, selv om de ikke har haft en nær kontakt, har ministeriet tidligere oplyst til Jyllands-Posten.
Smittestop er blevet hentet 1,85 mio. gange, siden den blev indført i sommer. Sundheds- og Ældreministeriet opfordrer stadig danskerne til at hente appen og jævnligt tjekke, at den er aktiv og lyser grønt.
Ifølge en aktindsigt, avisen Berlingske fik i oktober, regeringen brugt knap 32 mio. kr. at udvikle, promovere og videreudvikle Smittestop-appen.