Flere forudsiger mangel på studieboliger efter rekordoptag – i én by er problemet markant
Ifølge udlejningsside er efterspørgslen på lejeboliger steget under coronakrisen. Problemet er særligt stort i hovedstadsområdet.
Kun en ud af fem af landets nyoptagede studerende kan se frem til at få eget tag over hovedet i form af en studiebolig, hvis studiet altså befinder sig i hovedstadsområdet.
Det forudsiger en analyse udarbejdet af cheføkonom i Danmarks Almene Boliger, Solveig Råberg Tingey. Det skriver DR.
»Særligt i København er der en udfordringer. Her står de i en mere usikker boligsituation, fordi det kan være vanskeligt at få en bolig i det hele taget,« lyder det fra cheføkonomen.
Analysens konklusion bakkes op af direktør for Boligøkonomisk Videncenter, Curt Liliegreen.
»Det, vi har (i København red.), er nogle mindre lejligheder, som man med lidt god vilje kan kalde studieegnede boliger, i og med at de er mindre og billige. Men hvis vi ser på deciderede studieboliger bygget til studerende, så har vi »slet ikke nok,« fortalte han tirsdag til Ritzau.
Begge peger på, at problematikken er centreret omkring København, der de senere år har oplevet en stigning i studerende.
For selvom store studiebyer som Aarhus, Aalborg og Odense også har set en mindre stigning i studerende, har byerne en såkaldt boliggarantiordning, der forpligter de pågældende kommuner til at give de studerende tag over hovedet inden for en given periode.
Senest var det Aalborg Kommune, der i slutningen af juni proklamerede, at man har indført boliggaranti for studerende gældende fra efterårets studiestart.
Curt Liliegreen og Solveig Råberg Tingey er desuden enige om, at der generelt er mangel på studie- og ungdomsboliger, der er til at betale for de unge i København.
Tendensen med de manglende boliger bekræftes af udlejningshjemmesiden Lejebolig.dk.
Ifølge direktør Michael Eggert har man oplevet en stigende interesse for lejeboliger efter, at Mette Frederiksen lukkede landet ned 11. marts som konsekvens af coronaepidemien. Her måtte eksempelvis mange studerende, som var på udvekslingsopholdet i udlandet, pludselig søge hjem igen.
»Det er min vurdering, at udbuddet er lavere, end det har været de andre år, simpelthen fordi der har været en øget efterspørgsel de seneste måneder på grund af coronanedlukningen,« forklarede Michael Eggert tirsdag til Ritzau.