Flere skoler ramt af falske bombetrusler: »Jeg har bomber på hele skolen, hvis I ikke sender 5.000 dollars«
Bombetrusler sendt ud via en række skolers interne beskedsystem kommer i flere tilfælde fra hackede profiler.
Mandag fik en 13-årig dreng sig formentlig noget af en forskrækkelse, da han blev hentet ind til afhøring hos politiet. En ukendt gerningsmand havde i drengens navn sendt en bombetrussel til Tingstrup Skole i Thisted via det interne beskedsystem Aula. Den 13-årige er elev på skolen.
Det gik dog snart op for politiet, at drengens internetprofiler var blevet hacket, og man kunne samtidig lokalisere ip-adressen, som beskederne var sendt fra, til Fyn.
Mindst ni navngivne skoler har modtaget, hvad politiet opfatter som falske bombetrusler via Aula eller Skoleintra, og flere politikredse samarbejder om sagerne. Det oplyser Sydøstjyllands Politi onsdag i en pressemeddelelse efter en konkret trussel.
»Truslens ordlyd fremstår som afsendt af en elev, men efterforskningen rettes især mod afdækning af, om der er tale om samme gerningsmand og modus som i de foregående tilfælde. Efterforskningen vil blive koordineret med andre politikredse,« lyder det.
Også på Grønvangskolen i Vejen fik en elev hacket sin profil, fortæller skoleleder Claus Holm.
Hey alle sammen. Jeg ville bomben skolen i morgen. Jeg har bomber på hele skolen, hvis I ikke sender 5.000 dollars.
Beskeden blev sendt ud til en 9. klasse samt skoleledelsen på Skoleintra tirsdag aften. Tilsyneladende af en elev i den pågældende klasse.
»Jeg hørte desværre først om det her til morgen (onsdag, red.), da en lærer ringede kl. 7.45, og så meldte jeg det til politiet,« siger Claus Holm.
Samme ordlyd
Jydskevestkysten er kommet i besiddelse af beskeden, som både er skrevet på dansk og arabisk og bl.a. lyder:
»Hey alle sammen. Jeg ville bomben skolen i morgen. Jeg har bomber på hele skolen, hvis I ikke sender 5.000 dollars. Jeg er kommet med i ISIS Forums, hvor jeg har mødt elektrikere, der laver bomber for mig. Hvis I vil mig noget så kom an.«
Formuleringer, som Claus Holm bekræfter.
»Politiet vurderer, at det er samme ordlyd som de andre steder. Af samme grund var det deres vurdering, at det ikke var konkret rettet mod os, og at vi derfor ikke skulle tage det så alvorligt,« siger han.
I Vejen kom skoleeleven aldrig under mistanke, da politiet ifølge Claus Holm oplyste, at fremgangsmåden i de øvrige sager netop var at hacke sig ind på elevernes profiler og sende de ubehagelige beskeder herfra. Derfor gik man ud fra, at det samme var sket her.
Hos Syd- og Sønderjyllands Politi siger kommunikationsrådgiver Helle Lundberg, at man ikke ved, om nogen er blevet hacket »for nuværende«, at man indtil videre kun har den ene sag af sin slags i politikredsen, og at man betragter den som en falsk trussel.
»Vi skal ikke kunne sige, om det er de samme, der står bag, men det er da en mulighed. De er sendt via samme beskedsystem,« siger hun.
Går efter it-sporet
I Nordjyllands Politikreds er adskillige skoler, i bl.a. Hjørring, Aalborg og Thisted, blevet udsat for bombetrusler, men politiet ønsker ikke at oplyse, om der også her er tale om hackede profiler.
»Vi kan generelt oplyse, at det er en sag, som vi tager alvorligt, og vi kan oplyse, at der til Nordjyllands Politi er tilgået yderligere anmeldelser fra skoler, der har samme karakter som de sager, der tidligere har været omtalt i pressen. Og vi efterforsker lige nu de sager – og vi kan tilføje, at det fortrinsvis er it-sporet, som politiets efterforskere koncentrerer sig om,« lyder det i en skriftlig udtalelse fra Christian Brinck, presseansvarlig hos Nordjyllands Politi.