Sverige advarer mod danske kystnære havvindmøller

To planlagte kystnære havvindmølleparker i Storebælt vil true fuglelivet, mener de svenske myndigheder.

Artiklens øverste billede
To kystnære havvindmølleparker i dansk farvand har skabt strid mellem Danmark og Sverige. Møllerne vil true fuglelivet, mener svenskerne. Foto: Thomas Borberg

De danske planer om mere grøn energi møder modstand hos naboerne i Sverige.

Ganske opsigtsvækkende advarede de svenske myndigheder for godt to år siden mod to planlagte vindmølleparker i Storebælt: nemlig en kystnær havvindmøllepark i Jammerland Bugt syd for Kalundborg og en kystnær havvindmøllepark ved Omø.

De to parker vil kunne skade flere fuglearter – herunder edderfuglene og fløjlsænderne – som er i så kraftig tilbagegang, at de er sat på rødlisten over truede arter.

»Derfor fraråder vi at etablere de aktuelle vindmølleparker på de angivne placeringer,« skrev de svenske myndigheder i marts 2017.

»Nu kan man lave rigtig havvind til konkurrencedygtige priser, og hvorfor så forfølge de kystnære parker, der rammer både mennesker og dyr

Martin Damm (V), borgmester i Kalundborg

Siden har de danske myndigheder tilrettet det samlede projekt af hensyn til den potentielle påvirkning af fugle og dermed også – med egne ord – forsøgt at imødekomme indsigelserne fra Sverige.

Men det har ikke fået den svenske kritik til at forstumme, viser akter i sagen.

»Naturvårdsverket (den svenske forvaltningsmyndighed for miljøområdet, red.) mener IKKE, at påvirkningerne nu er acceptable,« skrev de svenske myndigheder i et brev til Miljøministeriet dateret den 8. marts i år.

Og svenskerne har en pointe, lyder det fra biolog Hans Skotte Møller, der repræsenterer Dansk Ornitologisk Forening i Slagelse Kommune og sidder i bestyrelsen for Agersø Naturcenter.

Vindmøllerne vil komme til at stå midt i fuglenes trækrute, og »tusindvis vil blive ramt af møllevingerne og dø«, siger han.

Tiden må være inde til at lægge de kystnære havmølleparker i graven, mener Kalundborg-borgmester Martin Damm (V).

»Nu kan man lave rigtig havvind til konkurrencedygtige priser, og hvorfor så de kystnære parker, der rammer både mennesker og dyr,« siger han.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen har ikke haft mulighed for at stille op til interview, men Energistyrelsen slår fast, at »påvirkningen af fugle er grundigt undersøgt og beskrevet i VVM-redegørelserne for projektet«.

En endelig vurdering af projektets påvirkning af miljøet – herunder fugle – foreligger, når der træffes afgørelse om etableringstilladelse for projektet, skriver styrelsen i et svar til Jyllands-Posten.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen