Lægemangel på retur - flere vil være praktiserende læge
I år ventes 260 læger at gå i gang med den sidste strækning af uddannelsen mod at blive praksislæge.
Lys for enden af tunnelen.
Sådan beskriver Christian Freitag, formand for Praktiserende Lægers Organisation, det faktum, at flere unge læger i år vælger at specialisere sig i almen medicin og dermed er på vej mod fremtid som praktiserende læger.
»Det er rigtig godt - ikke mindst i lyset af, at udviklingen i de foregående år er gået den forkerte vej med færre, som vælger at blive praktiserende læger,« siger han.
I år ventes 260 læger at gå i gang med den sidste strækning af uddannelsen mod at blive praksislæge - det såkaldte hoveduddannelsesforløb, og det skal sættes i forhold til, at tallet siden 2015 har ligget på godt 200.
PLO-formanden vurderer den forøgede tilgang til praksissektoren som udtryk for, at både lægerne selv, regionerne og regeringen - både den nye og den gamle - gang på gang har udpeget almen praksis som selve krumtappen i det fremtidige sundhedsvæsen, hvor flere og flere skal behandles udenfor sygehusene.
Den udbredte lægemangel er dog ikke løst med den stigende tilgang, understreger Christian Freitag. Ifølge de praktiserende læger skal antallet af praktiserende læger øges med ca. 1.600 i de kommende år for at imødekomme flere patienter og nye opgaver.
»Det er meget glædeligt med flere praktiserende læger, men hvis vi for alvor skal gøre noget ved lægemanglen, skal der skabes nogle fysiske rammer i form af større lokaler, hvor flere læger og deres støttepersonale kan rykke ind. Ikke mindst i de større byer, hvor der efterhånden også er mangel på praktiserende læger, er lokalerne for stor en investering til, at den enkelte læge kan løfte den,« siger PLO’s formand.