Vuggestuer og børnehaver vil udsætte ghettokrav i årevis

Politisk flertal vil fra nytår lovgive mod, at børn fra udsatte boligområder samles i samme dagtilbud. Det kan vi ikke nå, siger kommuner.

Artiklens øverste billede
I Esbjerg frygter byrådet, at et nyt krav om at højst 30 pct. af optagne børn fremover må komme fra udsatte boligområder kan true det nybyggede Bydelens Børnehus med lukning. Institutionen ligger i hjertet af Stengårdsvej, der er på regeringens ghettoliste. Foto: Laura Krogh.

Det er urealistisk allerede fra årsskiftet at få børn fra udsatte boligområder i dagtilbud blandet med børn fra mere ressourcestærke familier, som et politisk flertal på Christiansborg ellers kræver.

Sådan lyder det fra en stribe kommuner, der vil undtages fra et krav om, at børnehaver og vuggestuer fra den 1. januar 2020 højst må ny-optage 30 pct. børn fra udsatte boligområder.

Vi må nok se i øjnene, at vi ikke får nogen til at tage en vuggestue- eller børnehaveplads i Vollsmose, som tingene er lige nu.

Susanne Crawley (R), rådmand for Børn- og Ungeforvaltningen i Odense

»Vi har en række institutioner, som er næsten 100 pct. tosprogede. Selv om det er en flot målsætning, er det for os helt urealistisk at nå. Det vil betyde, at vi skal lukke daginstitutioner,« siger rådmand for børn og unge i Aarhus Thomas Medom (SF).

Kommunen vil derfor søge om dispensation for institutioner i bl.a. boligområdet Gellerupparken, der af regeringen regnes for en ghetto. I København vil politikerne undtage fem institutioner i ghettoen Tingbjerg i fem år, mens Odense vil undtage 10 institutioner i og omkring ghetto-området Vollsmose frem til 2025.

»Vi må nok se i øjnene, at vi ikke får nogen til at tage en vuggestue- eller børnehaveplads i Vollsmose, som tingene er lige nu. Der er simpelthen mennesker i vores by, der er bange for at køre derind,« siger rådmand for Børn- og Ungeforvaltningen i Odense Susanne Crawley (R).

Også mindre kommuner som Esbjerg og Randers vil undtages fra reglerne. I Esbjerg forudser formand for Børn- og Familieudvalget Diana Mose Olsen (SF), at en nyåbnet daginstitution i ghetto-området Stengårdsvej vil lukke uden en dispensation.

»Vi kan ikke få ressourcestærke forældre til at flytte ud i det område, hvis ikke der er ordentlig pasning tæt på. Det kan blive en ond cirkel,« siger hun.

Det er Børne- og Undervisningsministeriet, der kan give en kommune dispensation, men det kræver ifølge loven, at der »foreligger helt særlige forhold«. Børneminister Pernille Rosenkrantz-Theil vil ikke udtale sig, mens ansøgningerne behandles.

Hendes forgænger, Mai Mercado (K), der gennemførte loven i 2018, slår dog fast, at kommunerne kun skal have dispensation, hvis de viser vilje til at handle og »demonstrerer, at der vitterligt sker et opgør med parallelsamfund og ghettoer« i deres kommune .

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.