Efter massiv kritik: Vestjyske vindmøller bliver flyttet

Vestjyder i oprør og en tabt sag ved Energiklagenævnet har fået den svenske energiproducent Vattenfall til at foretage en kovending.

Artiklens øverste billede
Vesterhavet ved Søndervig. Her skulle der efter planen have været rejst vindmøller 4 km fra kysten. Men de bliver nu flyttet længere ud. Foto: Joachim Ladefoged

Når det for alvor blæser ved vestkysten, kan man ryge omkuld. Det har den svenske energimastodont Vattenfall nu erfaret.

For efter flere års protester fra borgere, der frygter faldende sommerhuspriser og færre turister, har energiproducenten set sig nødsaget til at flytte en stor del af samlet 41 kystnære vindmøller længere ud i havet.

20 af møllerne skal stå på strækningen Søndervig-Hvidesande (Vesterhav Syd) og var ifølge Vattenfalls oprindelige plan placeret i en afstand af 4-10 km fra kysten.

De resterende 21 møller er planlagt på strækningen Thyborøn-Harboøre-Ferring (Vesterhav Nord) og har indtil nu været placeret 4-7 km fra kysten.

Vi har naturligvis noteret os et lokalt ønske om at flytte møllerne længere væk fra kysten.

Michael Simmelsgaard, direktør for Vattenfall i Danmark

»De seneste par år har vi været i dialog med lokalbefolkningen, og vi har naturligvis noteret os et lokalt ønske om at flytte møllerne længere væk fra kysten,« siger Vattenfalls direktør i Danmark, Michael Simmelsgaard, som vil »imødekomme dette ønske og flytter møllerne«.

Ifølge Vattenfall er der dog nogle hensyn at tage i forbindelse med flytningerne – der ligger både kabler og kulturarv på havbunden.

»Hvis de kan overvindes, er vi klar til at flytte møllerne helt til den vestlige side af de to områder,« siger Michael Simmelsgaard.

Ekstra granskning

At der har været »et lokalt ønske« om at flytte møllerne længere ud, er ingen overdrivelse.

Der har været massive protester fra turismebranchen, i hobetal af vrede læserbreve, og 582 grundejere har krævet erstatning for værditab som følge af mølleprojekterne. Det er det største antal klager nogensinde.

Herudover bad et enigt byråd i Ringkøbing-Skjern Kommune – som er hjemsted for Vesterhav Syd – i februar i år Folketinget om at få flyttet møllerne længere ud i Vesterhavet.

I foråret fik de mange kritikere lidt vind sejlene. Energiklagenævnet fastslog i december 2018, at projektet skulle underkastes en ekstra miljøgranskning, og det fik i marts Vattenfall til at udskyde det i tre år.

Det er de ekstra år i tidsplanen, som ifølge Vattenfall gør det muligt at flytte møllerne længere ud og dermed reducere den visuelle påvirkning fra dem.

Vattenfalls beslutning glæder Thue Amstrup-Jørgensen, formand for Sammenslutningen af sommerhusgrundejerforeninger på Holmsland Klit.

»Vi er tilfredse med det, som Vattenfall har gjort,« siger han, der dog vil kæmpe for, at møllerne kommer endnu længere ud.

Da Vattenfall i 2016 vandt opgaven med at opstille møller, var rammerne udstukket af staten, at de skulle placeres i et afgrænset område 4 til 10 km fra kysten.

Vattenfall kan derfor ikke inden for kontraktens rammer flytte møllerne længere end 10 km ud, men staten bør helt opgive de kystnære havmøller – for i stedet at opstille møller langt ude på havet – og rive kontrakten med Vattenfall over, mener Thue Amstrup-Jørgensen.

Nu forhenværende klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) har tidligere afvist en sådan aflysning med den begrundelse, at staten risikerer en stor erstatningssag.

Beslutningen om at opføre de to havvindmølleparker er et resultat af Folketingets energiaftale fra 2012.

Med den blev der fundet en stribe egnede placeringer til kystnære mølleparker – herunder de aktuelle ved vestkysten. Nogle kommuner frabad sig dengang at få møller ud for netop deres kyst, men Ringkøbing-Skjern pressede på for at blive udvalgt.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.