Minister nåede ikke at underskrive ny fraværsregel

Det er ikke sikkert, at ny fraværsregel for folkeskoleelever kan nå at træde i kraft til tiden.

Artiklens øverste billede
Hvis de nye fraværsregler skal nå at gælde fra den 1. juli, skal der hurtigt udpeges en ny undervisningsminister i stedet for afgående undervisningsminister Merete Riisager (LA). Arkivfoto: Mads Nissen

Hvis alt går som planlagt, vil en ny fraværssanktion for folkeskoleelever træde i kraft den 1. juli. Et tiltag der betyder, at hvis en elev har mere end 15 pct. ulovligt fravær på et kvartal, kan familien få frataget børneydelsen for det næste kvartal. Men nu er det kommet frem, at der mangler en vigtig detalje, før at reglerne kan træde i kraft.

Den afgående undervisningsminister Merete Riisager (LA) nåede ikke at skrive under på den nye bekendtgørelse, inden forhandlingerne om en ny regering gik i gang. Hvis reglerne skal nå at gælde fra den 1. juli, skal der derfor hurtigt udpeges en ny undervisningsminister, der officielt skal sørge for, at den nye lov træder i kraft. Det oplyser Undervisningsministeriet til DR torsdag.

De nye regler er en del af den afgående regerings plan, der skal gøre op med parallelsamfund. Reglerne skal dog gælde alle folkeskoler, og målet er, at ulovligt fravær skal nedbringes med ca. 10 pct. om året.

Med stemmer fra Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, De Konservative og Socialdemokratiet blev lovforslaget endeligt vedtaget i marts.

SF, De Radikale, Enhedslisten og Alternativet stemte imod, og ifølge Jørgen Albæk Jensen, der er professor i valgjura ved Aarhus Universitet, kan den manglende underskrift være positiv for de fire partier, hvis de vil forsøge at forhindre reglen.

Men det kræver, at en kommende undervisningsminister ikke sætter loven i kraft med det samme. Det vil samtidig kræve et nyt lovforslag, som der skal være en ny afstemning om og et nyt flertal for.

»Og så kan man nok ikke bebrejde den nye minister, hvis vedkommende ikke sætter den gamle lov i kraft, før det er afklaret, om der kommer en ny lov i stedet,« siger Jørgen Albæk Jensen til DR.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen