Sjælden fisk har fået nyt liv i sønderjysk mose

Den kritisk truede dyndsmerlingen ser ud til at leve godt i en mose i Tønder.

Artiklens øverste billede
Dyndsmerlingen kan blive op til 25 cm lang. Foto: Tønder Kommune

Sølsted Mose har en helt særlig beboer. Mosen i Tønder er formentlig det eneste sted i Danmark, hvor den kritisk truede fisk dyndsmerlingen lever. Og noget tyder på, at den lever bedre, end den har gjort længe. Det skyldes formentlig et fireårigt genskabelsesprojekt fra 2011 til 2015, hvor man restaurerede mosen, så der blev skabt gode levesteder for sjældne planter, fugle og fisk.

»Umiddelbart efter projektets færdiggørelse i 2015 lykkedes det os kun at fange og registrere tre styk (dyndsmerlinger, red.). Her fire år senere er der i løbet af blot en enkelt uge blevet fanget hele 20 dyndsmerlinger. Alt tyder derfor på, at arten er tilbage i betydeligt større antal end før moseprojektet,« udtaler Ole Ottosen, miljømedarbejder i Tønder Kommune.

Leder af DTU’s Sektion for Ferskvandfiskeri og -økologi Anders Koed kalder det »en ret stor nyhed,« at man har fanget 20 dyndsmerlinger på bare en uge.

»Det tyder på, at den er gået frem, og at restaureringsprojektet af mosen er en succes,« konstaterer han.

Anders Koed forklarer om dyndsmerlingen, at den kan leve under meget iltfattige vilkår.

»Den kan optage ilt via tarmen. Den tager en luftbobbel ind, og så passerer boblen gennem tarmsystemet. Det er ret unikt for en benfisk at kunne ånde på den måde,« lyder det.

Indtil Anden Verdenskrig levede dyndsmerlingen et godt liv i Sønderjyllands moser, åer og grøfter, men forsvandt efterhånden.

»Man har drænet moseområderne i stor stil - også i Sønderjylland - så dens levesteder forsvandt,« siger Anders Koed.

Fisken er som regel omkring 20-25 cm lang, men kan blive op til 50 cm.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen