Ombygning af Nyborg Slot bliver yderligere to år forsinket

Den endelige godkendelse til ombygningen af Nyborg Slot er stadig ikke på plads.

Artiklens øverste billede
Sådan Nyborg Slot ud, da man præsenterede planerne i 2017. Ombygningen af Nyborg Slot forventes først afsluttet i 2023. Tegning: Slotsprojektet Nyborg/Cubo Arkitekter A/S/Jaja

»Projektet sætter nye internationale standarder for museumsbyggeri og sætter Nyborg og Nyborg Slot på verdenskortet.«

Sådan lød det i november 2017, da styregruppen bag restaureringen og udbygningen af det fynske varemærke løftede sløret for planerne for ombygningen af slottet.

Planerne omfattede en ny udstillingsfløj, et vagt- eller udsigtstårn på 22 meter, en ringmur og en ny broforbindelse til slottet. Samlet pris var 351 millioner kroner.

På det tidspunkt forlød det, at man forventede, at slottet ville være klar til åbning i 2020. Siden blev blev projektet udskudt et år, og nu lyder meldingen, at indvielsen tidligst vil finde sted i 2023.

»Projektet har jo været udsat for en kolossal omhyggelig sagsbehandling i Slots- og Kulturstyrelsen. Ingen havde jo set det komme, at det skulle tage halvandet år at give byggeriet den endelige godkendelse, siger Erland Porsmose, der er direktør for Østfyns Museer, til fyens.dk.

Rent faktisk har man stadig ikke fået den endelige tilladelse til byggeriet, men museumsdirektøren forventer at det falder på plads inden sommerferien.

»Undervejs er byggeriet ændret på flere punkter, og derfor bliver teknikerne nødt til at se på det hele igen, og der venter en del omprojektering, inden byggerierne han udbydes. Derfor siger vi nu 2023 som et realistisk mål,« siger Erland Porsmose.

Sådan forventede man, at udsigten ville se ud fra det nye vagttårn, da planener for Nyborg Slot blev præsenteret i november 2017. Tegning: Slotsprojektet Nyborg/Cubo Arkitekter A/S/Jaja

Nyborg Slot har stået på sin plads siden ca. 1170, og kernen af den bevarede paladsbygning stammer fra omkring midten af 1200-tallet. Før det var der anlagt en stor ringmur rundt om Slotsholmen.

Det historiske sted blev benyttet af kong Erik Klipping som mødested for de såkaldte danehoffer - møder med de mægtigste mænd i riget. Det var bl.a. her, Erik Klipping i 1282 underskrev landets første forfatning, og hvor marsk Stig Andersen senere - i 1287 - blev dømt fredløs for mordet på samme konge.

Nyborg Slot var også stedet, hvor Margrethe 1.’s søn Oluf skrev under på aftalen, der udråbte ham til konge af Norge. Det skabte fundamentet til Kalmarunionen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen