Sygeplejerske har roet Danmark rundt i havkajak på 44 dage

Den 25-årige Lasse A. Bøgh færdiggjorde torsdag sin kajaktur Danmark rundt og har derfor måske erobret det Rød-Hvide Bånd som den yngste nogensinde.

Artiklens øverste billede
Lasse A. Bøgh er, udover at være den yngste, der nogensinde har gennemført ruten, også kun den anden person, som har gennemført ruten i vintermånederne. Privatfoto: Lasse A. Bøgh

Da Lasse A. Bøgh torsdag ved middagstid lagde hånden mod grænsesten nummer 1 i bunden af Flensborg fjord, markerede det slutningen på en over 1.000 km lang rotur rundt om Danmark. I sin havkajak og med kun beskeden proviant, har Lasse A. Bøgh brugt de sidste 44 dage på at forsøge at opnå det såkaldte Rød-Hvide Bånd - en udfordring for ambitiøse kajakroere.

»Jeg har været ramt af en del modvind. Turen har været en del hårdere i den sidste halvdel end i den første. Jeg har faktisk stort set ikke set Lolland på grund af tåge. Og så var der en morgen i Frederikshavn, hvor jeg roede gennem is det første stykke tid,« siger Lasse A. Bøgh.

»Det sværeste var at lytte til min krop og at lytte til de faresignaler, der er kommet. Og på sidste halvdel har det været svært, at få spist det jeg skulle,« siger han.

Der har været flere svære strækninger undervejs. Det største stræk på turen, hvor han har befundet sig på åbent vand, var den omkring 40 km lange tur hen over Kattegat fra Syddjurs til Sjællands Odde. Den dag var Lasse A. Bøgh heldig og havde vinden med sig.

»Det var lige på et tidspunkt, hvor det blæste helt vildt. Så da jeg startede, var vinden omkring 10-12 sekundmeter til jeg var omkring otte km ud for Djursland, hvor jeg holdt en pause, til vinden faldt lidt, fordi det var lidt i overkanten. Og så ventede jeg der i halvanden time og tog resten,« fortæller han.

Undervejs har han fået hjælp og opbakning fra en masse forskellige mennesker. Det gælder både venner og bekendte, andre kajakentusiaster og vidt fremmede. Under sit stop i Christiansminde blev han mødt af en hel forsamling, da han nåede land. Og et par i Gl. Skagen tilbød ham at sove i deres anneks, da han spurgte, om han måtte slå telt op på deres græsplæne.

»I går blev jeg mødt af Mie, som er en anden roer, der kom med eftermiddagskaffe og kage, før vi roede de sidste fem til ti kilometer mod dagens slutdestination. Hun kom og fulgte mig det sidste stykke igen i dag,« fortæller han.

Lasse A. Bøghs tur om Danmark sluttede ved grænsestenen i Flensborg fjord, og han har derfor færdiggjort en af de ruter, som man kan tage, hvis man vil erobre det Rød-Hvide Bånd. Udfordringen, som har eksisteret siden 2000 har en lang række regler, man skal efterleve, hvis man vil modtage båndet, og Lasse A. Bøgh ved derfor også først, om han har bestået udfordringen, når han skal møde juryen i november.

»Jeg håber, det er gået godt, men jeg finder først ud af, om jeg har erobret båndet, når jeg har været til jurymøde. Så nu er det bare om at vente,« siger han.

Hvis han modtager båndet, vil han være den yngste, der nogensinde har gennemført udfordringen. Derudover vil han kun være den anden person nogensinde, som har gennemført en af ruterne i vintermånederne.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.