Danmarks Naturfredningsforening vil bevare landets regioner: »Klimatilpasningsområdet kender jo ikke til kommunegrænser«
Ifølge Danmarks Naturfredningsforening vil det være et kæmpe tab for miljøet, hvis regionerne nedlægges.
Landets fem regioner kæmper i øjeblikket for deres overlevelse. Regeringen, Dansk Folkeparti og Alternativet har truet med at nedlægge regionerne i forhandlingerne om en ny sundhedsreform. En endelig aftale er endnu ikke på plads, men noget tyder på regionernes død.
Det vækker bekymring hos Danmarks Naturfredningsforening.
»Regionerne varetager nogle vitale opgaver, bl.a. i forhold til den kollektive transport, koordineringen af klimatilpasningsområdet og de mange små jordforureninger, som ved nedlæggelse af regionerne vil blive nedprioriteret til fare for drikkevandet. Samtidig risikerer man også at tabe en masse vigtig viden,« siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.
Maria Reumert Gjerding argumenter særligt med henvisning til kommunalreformen i 2007, hvor der ifølge hende blev uddelegeret en masse tunge opgaver, som kommunerne ikke har været i stand til at løfte.
»Naturen og miljøet taber ofte i den kommunale prioritering af andre vigtige områder som børne- og ældreområdet. Så vi frygter selvfølgelig, at historien gentager sig. At staten tager noget på sig, som den ikke evner at prioritere eller skubber endnu flere opgaver ud til kommunerne,« forklarer hun.
Men kan staten ikke bare gå ind og overtage regionernes opgaver for fremtiden?
»Tjo, men det kan hurtigt blive en meget hypotetisk situation, og vi har endnu til gode at se effekterne af statens vandråd og naturråd. Og så er der et demokratisk aspekt i det, fordi beslutningerne på den måde rykker længere væk fra borgerne.«
Maria Reumert Gjerding mener derimod, at der er et stigende behov for at styrke regionerne i takt med klimaudfordringerne. Som hun siger:
»Hele klimatilpasningsområdet kender jo ikke til kommunegrænser.«
»En kommune kan prioritere det højt at genetablere et vandløb, men hvis nabokommunen, hvor vandet også løber igennem, ikke har samme prioritering, er det ligegyldigt for naturen og fiskebestandene,« siger hun og kommer med en klar opfordring, ikke kun til Folketingets grønne parti Alternativet, men til alle parterne ved forhandlingsbordet.
»Hvis man går ned ad den her vej og vil lave en helt ny struktur, skal man bare huske på, at naturen har brug for et regionalt niveau mellem stat og kommune til at varetage de tværkommunale hensyn,« siger hun.