Sådan har vi gjort: Metoden bag Jyllands-Postens partitest

Artiklens øverste billede

Med Jyllands-Postens partitest kan du sammenligne dine holdninger med partierne på stemmesedlen og få et fingerpeg om, hvilket parti du er mest enig med i række politiske spørgsmål.

Testen består af 25 udsagn. Partierne skal erklære sig meget enig, enig, hverken eller, uenig eller meget uenig. Det samme skal du.

Du får også mulighed for at svare ”ved ikke”. På den måde kan du frasortere emner, som du ikke har nogen holdning til, eller som du ikke mener er vigtige for dig.

Det er en test på partiniveau - og altså ikke en kandidattest, hvor du matches med de enkelte folketingskandidater.

Hvad har vi spurgt om?

Testen tager udgangspunkt i vælgernes dagsorden ifølge en måling foretaget af analyseinstituttet Norstat. Jo højere et emne står på vælgernes liste, jo flere spørgsmål er der om netop det – f.eks. klima og udlændinge.

Politik er mere kompliceret og nuanceret end, at det kan gøres op på en enig-uenig skala, så ved hvert udsagn har partiet kunne uddybe sine synspunkter, som du kan læse, når testen er taget.

Der vil være mange syn på, hvordan sådan en test skal udformes. Hvilke emner skal med? Hvordan skal de formuleres? For at ramme en balance har vi fået hjælp og input fra tre forskere i statskundskab. De har vurderet, at Jyllands-Postens partitest indeholder et fornuftigt miks af konkrete spørgsmål og generelle holdningsspørgsmål, og at der ikke er systematisk bias i den ene eller anden politiske retning. De har også henvist os til den danske valgundersøgelse, hvor nogle formuleringer i testen stammer derfra.

Sådan har vi indhentet svarene

Vi i starten af 2019 bedt samtlige opstillingsberettigede partier om at tage stilling til spørgsmålene i vores spørgsmålskatalog. De fleste partier har indsendt deres svar i perioden januar til marts, mens enkelte partier (Klaus Riskær Pedersen, Nye Borgerlige og Venstre) først har indsendt deres svar tættere på valgdagen.

Partiet Stram Kurs har indtil videre ikke indsendt svar.

Matematikken bag modellen

Når testen er taget, beregner vi først, hvor enig du er med partierne i forhold til de enkelte spørgsmål. Systemet tildeler en procentværdi afhængig af, hvor tæt dit svar ligger på det enkelte partis afgivne svar. Jo længere dit svar ligger fra partiets, jo lavere værdi tildeles, og procentværdierne er dermed udtryk for, hvor enig du er med partiet.

I tabellen forneden kan du se, hvilke værdier der knytter sig til bestemte afstande på skalaen fra ”helt enig” til ”helt uenig”:

Afstand mellem svar

Tildelt værdi

Eksempel (dit/partiets svar)

Identisk svar

100 %

helt enig - helt enig

1 trin

75 %

helt enig - enig

2 trin

50 %

helt enig - hverken eller

3 trin

25 %

helt enig - uenig

4 trin

0 %

helt enig - helt uenig

Når du har svaret på alle spørgsmålene, beregner systemet et gennemsnit for de enkelte partier og præsenterer dig for det parti, hvis svar i gennemsnit ligger tættest på dine valg.

Svarer du ”ved ikke”, tæller det eller de pågældende spørgsmål ikke med i den samlede beregning. Dit resultat bliver altså alene beregnet ud fra de spørgsmål, du faktisk har svaret på. Vær opmærksom på, at hvis du svarer ”ved ikke” til mange spørgsmål, så får du et mindre retvisende et resultat, end hvis du tager stilling til alle spørgsmål.

Husk at bruge resultatet med omtanke. Dit valg er vigtigere end, at det kan koges ned til en enkel test.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.