Ny uddannelse for sygeplejersker skal udvide deres rolle og afhjælpe lægemangel

Sygeplejersker skal klædes bedre på gennem en ny kandidatuddannelse og skabe bro mellem borgerne og sundhedssystemet ved at hjælpe med opgaver, som kun læger udfører i dag.

Artiklens øverste billede
Sygeplejersker skal fra september næste år kunne tage en overbygning på professionsbacheloren i sygepleje og dermed udvide sine kompetencer og beføjelser. Arkivfoto: Simon Fals

Sundhedsvæsnet er i dag under pres. Der er flere krav til kommunerne, lægemangel og kritik af, at sygeplejerskeuddannelsen ikke lærer de studerende håndværket godt nok. En ny kandidatuddannelse for sygeplejerske kan være med til at afhjælpe problemerne.

Den nye kandidatuddannelse kommer til at hedde avanceret klinisk sygepleje, APN, og skal lære sygeplejerskerne at diagnosticere, vurdere og behandle patienter inden for akutte eller kroniske sygdomme. Det er ellers kun læger, som udfører de opgaver i dag.

Derfor kan uddannelsen komme til at afhjælpe lægemanglen og danne en bro mellem lægehjælp og borgerne i hjemmet ved at klæde sygeplejerskerne bedre på med en overbygning på basisuddannelsen.

»På sigt ser vi gerne, at de får kompetencer til at ordinere og diagnosticere, så de bliver en forlængelse fra den praktiserende læge, og når ud til borgerens eget hjem,« udtaler ældre- og sundhedschef Annette Secher fra Aalborg Kommune til DR.

Borgere med såkaldt multisygdom vil dermed kunne blive behandlet af sygeplejersker, der med den nye uddannelse er klædt på til at træffe kliniske beslutninger og ordinere medicin, oplyser Dansk Sygeplejeråd.

De udvidede arbejdsopgaver skulle dermed gerne kunne mindske arbejdspresset på lægerne og skabe en bedre og mere sammenhængende behandling for borgerne.

Den ekstra sygdomslære er der nemlig behov for, således at borgerne kan få hjælp i deres eget hjem uden at skulle trække på lægerne, som der allerede er mangel på.

Annette Secher peger på, at det især kan afhjælpe lægemanglen i Nordjylland, hvor de praktiserende læger er presset af, at have mange patienter.

Lægeforeningen er også positiv over for den nye uddannelse, men understreger samtidig, at det er vigtigt, at sygeplejerskerne ikke skal stå alene med ansvaret for behandlingen af borgerne.

»Det er fint, at sygeplejersken arbejder med selvstændighed, men det lægelige behandlingsansvar skal være klart forankret hos enten en praktiserende læge eller en sygehusafdeling,« siger Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen til DR.

Det er muligt at påbegynde kandidatuddannelsen i avanceret klinisk sygepleje på Aarhus Universitet fra september 2019. Uddannelsen tager to år på fuld tid eller fire år på deltid. Uddannelsen kræver, at man har en professionsbachelor i sygepleje.

I USA, Canada, Holland og en lang række andre lande har uddannelsen af APN-sygeplejersker allerede været i brug i flere år.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.