Annonce
Indland

Løkke hyldede jødernes redningsmænd under krigen

Statsministeren har holdt tale ved mindehøjtidelighed for 75-året for redningen af mere end 7000 jøder.

- Når mange mennesker tager det ansvar på sig, står medborgerskabet stærkt, siger Løkke. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Vi skylder alle en stor tak til de mennesker, der udviste stort mod i oktober 1943 og var med til at redde mere end 7.000 jøder i sikkerhed for tyskerne under Anden Verdenskrig.

Det siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sin tale i forbindelse med markeringen af 75-året for den store redningsaktion.

Den er henlagt til Gilleleje, som var udgangspunkt for mange af de både, der fragtede jøderne over Øresund til Sverige.

- En af de vigtigste begivenheder i danmarkshistorien - nok den del af vores hjemlige historie, der er bedst kendt ude i verden - handler ikke om generalers dåd.

Prominente navne markerer 75-året for redning af danske jøder

- Men om de almindelige danskere, som i det små traf valg, der fik en kæmpe betydning, siger Løkke i talen.

Han fortæller, hvordan sygeplejersker, læger, naboer, venner og præster var med til at skjule og transportere de flygtninge, der ikke blev opdaget på grund af Gestapos ransagninger.

Hvordan de fulgte deres samvittighed og handlede efter den.

- Redningen af de danske jøder var en fælles og spontan handling, som udsprang af danske borgeres ordentlighed, retfærdighedssans og medfølelse.

- Når mange mennesker tager det ansvar på sig, står medborgerskabet stærkt, siger Løkke.

Blandt deltagerne i mindehøjtideligheden er den israelske præsident, Reuven Rivlin samt kronprins Frederik.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere
Den 13-årige Emil Bengtsson krammede sin gode ven i stilhed, da de fik at vide, at deres fælles hjem skal lukke
Emil Lundgård Bengtsson kan finde på at true og sparke pædagogerne på døgninstitutionen Dalgaarden. De kan til gengæld finde på at holde ham fast og fjerne ham med magt. Alligevel håber han, at de flytter med, når han snart skal forlade sit hjem igennem mere end to år. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her