Terrorsag med droner til Islamisk Stat vokser

Terrorekspert mener, at to terroranholdte i København er en del af et internationalt netværk, der hjælper Islamisk Stat med udstyr. Han forudser flere anholdelser i Europa.

Artiklens øverste billede
I forbindelse med flere anholdelser i terrorsag om droner ransagede Københavns Politi og PET onsdag flere adresser, heriblandt denne cykelforretning på Nørrebro i København. Foto: Bax Lindhardt/Scanpix

To mænd, der onsdag blev anholdt i en hemmelig terroraktion i København er sandsynligvis en del af et større internationalt netværk i Europa, der bistår hinanden i at skaffe ting til Islamisk Stat (IS).

Det vurderer Frank Jensen, der er tidligere operativ chef i PET og terroranalytiker hos TV 2:

»Der har efter alt at dømme været en større international efterforskning i gang om dette, og efter min vurdering er der tale om et faciliteringsnetværk i flere EU-lande, hvor man på en eller anden måde har forbindelse med hinanden for at skaffe de ting, som Islamisk Stat har brug for.«

Mit gæt er, at de anholdte har stået lige foran at skulle afsende disse droner og genstande til IS

Frank Jensen, tidl. operatic chef i PET og terroran alytiker på TV2

Onsdag formiddag oplyste Københavns Politi, at det i tæt samarbejde med PET og efter længere tids efterforskning havde gennemført en anholdelsesaktion, hvor to personer er anholdt og sigtet for medvirken til forsøg på terrorisme i udlandet. De to anholdte er sigtede efter den såkaldte terrorparagraf. Københavns Politi og PET havde desuden foretaget en række ransagninger i Storkøbenhavn i forbindelse med sagen.

Troede det var en film

Ifølge DR Nyheder er der tale om to 29-årige mænd fra det nordvestlige København, som har været en del af det radikale islamiske miljø i København. Blandt andet den kendte salafistiske gruppe ”Kaldet til Islam.” Der er tale om henholdsvis en lærer på Copenhagen Business Academy og en cykelforhandler på Nørrebro.

Netop sidstnævnte bydel har været ramt af gentagende skyderier over den seneste uge - alligevel skabte gårsdagens terroranholdelse chok blandt de lokale. En fortæller således, at han først troede, han var vidne til en film, indtil virkeligheden gik op for ham.

»Jeg troede, det var et led i en dokumentarfilm for DR. Journalisterne filmede, og så kom der en civil politibil, en patruljevogn, et salatfad og en stor vogn med, hvad jeg formoder var teknisk udstyr. Det er ikke noget, vi er vant til på de her kanter,” siger manden, der af hensyn til sagens karakter ikke ønsker sit navn frem i avisen.

Både uniformeret og civilklædt politi var onsdag massivt til stede i cykelforretningen indtil 13.40, hvor politiets afspærring blev fjernet. Herefter kom en mand med fuldskæg og bar cykler foran butikken indenfor. Han nævnte kort, at han ikke havde noget med sagen at gøre, men blot var kommet for at lukke butikken.

Anholdelsen overrasker flere lokale, der beskriver ejeren og medarbejderne i cykelforretningen som ”hårdtarbejdende”, som ofte arbejdede til sent på dagen.

»Jeg er chokeret. Det overrasker mig, at en af dem er blevet anholdt for terror. Det er jo ikke for sjov, at PET og politiet dukker op,« siger den lokale.

På Copenhagen Business Academy var det en studiegruppe, der fik sig en gevaldig overraskelse. Ifølge dagbladet B.T., der har været i kontakt med en elev, sad gruppen og arbejdede, da syv civilklædte pludselig kom ind og lagde læreren i håndjern.

Ifølge Københavns Politi omhandler sagen indkøb samt facilitering af genstande - bl.a. droner - fra Danmark til IS i Syrien og Irak som skulle anvendes til kamphandlinger. Netop droner har IS flere gange anvendt bevæbnet med sprængstoffer på slagmarken i Irak og Syrien. I oktober 2016 dræbte en IS- drone f.eks. to Peshmerga-krigere i Irak. Samme år blev der afsløret en hemmelig ”dronefabrik” i Mosul i det nordlig Irak.

Den aktuelle sag skulle ifølge DR være en del af en storstilet politiaktion i Brøndby i september, hvor ligeledes to personer blev anholdt og sigtet for indkøb og fragt af genstande til Islamisk Stats kamphandlinger. Sagen blev dengang af Politiets Efterretningstjeneste, PET, betegnet som en »alvorlig forbrydelse«.

Flere anholdelser kan følge

Frank Jensen, som vurderer, at sagen er et led i en større international operation, vil ikke blive overrasket, hvis der pludselig sker anholdelser andre steder i Europa i denne sag. Han har dog svært at sige, hvorfor PET og Københavns Politi netop har slået til nu i Danmark:

»Men mit gæt er, at de anholdte har stået lige foran at skulle afsende disse droner og genstande til IS, og det har politiet ikke kunnet leve med og har derfor slået til nu. Det er ikke sikkert, at politiet har villet slå til nu, hvis de har været i gang med en større overvågning. Sådan ser jeg det,« siger han

Terrororganisationens brug af droner i konfliktzonerne har også øget frygten hos danske myndigheder for, at f.eks. hjemvendte fremmedkrigere skal overføre angrebsmetoden til Danmark eller andre europæiske lande. Således har PET advaret om, at »der i Danmark er kapacitet til at kunne anvende droner til simple angreb«, mens chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE). Lars Findsen har sagt til Jyllands-Posten, at der er en »potentiel risiko for, at de vil overføre metoden«.

»Samtidig er det relativt svært at skaffe konventionelle sprængstoffer,« siger Frank Jensen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.