Annonce
Indland

Danmark er dårligere end nordiske naboer til at få unge i job

Ud af 33 lande er Danmark på en 23.-plads i forhold til at få unge med en videregående uddannelse i arbejde.

Når det gælder om at få danske unge med en videregående uddannelse i job, ligger Danmark i den dårlige ende.

Det viser publikationen Education at a Glance, der lister 33 lande fra den internationale økonomiske organisation OECD, oplyser Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Ifølge listen var 83 procent af de danske 25-34-årige med en videregående uddannelse i job i 2017. Det placerer Danmark på en 23.-plads, og dermed er Danmark røget tre pladser ned af listen siden året før.

Både i Norge og Sverige er andelen af unge med en videregående uddannelse i job højere. Her er tallene henholdsvis 88 og 87 procent, hvilket rangerer dem på en 7. og en 13.-plads ud af de 33 lande.

Gennemsnittet for de 33 OECD-lande er 84 procent.

Mange nye akademikere må nøjes med midlertidige ansættelser

Uddannelsesminister Tommy Ahlers (V) fortæller i en pressemeddelelse, at Danmark kan blive bedre til at få unge nyuddannede i job.

- Vi ved, at det er nemmere at finde et godt job, hvis du allerede i løbet af din uddannelse har fået en tilknytning til arbejdsmarkedet.

- Derfor er jeg optaget af, at uddannelserne også har fokus på at uddanne til job, og at vi får skabt et mere fleksibelt uddannelsessystem, hvor det netop bliver lettere at træde ud på arbejdsmarkedet under uddannelsen og vende tilbage til studiet senere, siger Tommy Ahlers.

I erhvervsorganisationen Dansk Industri (DI) peger Mette Fjord Sørensen, chef for forskning og videregående uddannelse, på, at der er en udfordring i Danmark med at få unge hurtigt fra uddannelse til job.

- Der er et lidt langt tilløb, fra de nyuddannede får kandidatbeviset i hånden, til de rammer arbejdsmarkedet. Det kan være svært at sige, hvad årsagerne er, men noget kan handle om, at man endnu ikke har fået etableret et tilstrækkeligt netværk, siger hun til Ritzau.

Hun mener, at den nye erhvervskandidatordning, der giver studerende mulighed for at tage en kandidatuddannelse på deltid og dermed have job ved siden af, vil være med til at få de unge hurtigere i job.

Samtidig understreger DI-chefen, at der inden for flere fag er stærkt brug for de nyuddannede.

- Vi skriger virkelig på it-specialister og ingeniører. Og alligevel er der et længere tilløb til, at de kommer ud på arbejdsmarkedet, siger hun.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her