Annonce
Indland

Rigmand: Mød mig ved Folketinget og fortæl om niqab-bøder

I en fredelig aktion vil Rachid Nekkaz tirsdag stadfæste løftet om at betale bøder. Det er hans frihedskamp.

Foran Christiansborg vil Den fransk-algeriske forretningsmand og aktivist Rachid Nekkaz tirsdag klokken 15.00 understrege sit løfte om at betale bøder, der er blevet udstedt for at overtræde tildækningsforbuddet. Foto: Uffe Weng

Alle mennesker skal have ret til at gå klædt nøjagtigt, som de ønsker på gaden. Det mener den fransk-algeriske forretningsmand Rachid Nekkaz, som vil kæmpe for sin filosofi.

Foran Christiansborg vil han tirsdag klokken 15.00 understrege sit løfte om at betale bøder, der er blevet udstedt for at overtræde tildækningsforbuddet, fortæller aktivisten.

- Alle de mennesker, som har fået en bøde, kan komme og møde mig, give mig deres bøder og fortælle deres historier. Det bliver en fredelig, politisk aktion.

- Jeg gør det for at forsvare civile rettigheder og for friheden til at klæde sig, som man vil, siger han.

I marts besøgte Rachid Nekkaz første gang Danmark, hvor han gav sit ord på at betale bøderne. Siden tildækningsforbuddet trådte i kraft 1. august i år, har politiet udstedt tre bøder. Og nu vil han holde sit løfte.

Men forretningsmanden har nogle kriterier for, hvilke overtrædelser han vil finansiere. Bøden skal være givet på gaden, hvilket ikke er tilfældet for den kvinde, som blev sigtet for at bære niqab i et storcenter i Hørsholm.

- Bøderne skal være givet for at overtræde forbuddet på gaden. For jeg er ikke modstander af, at der er et forbud mod at være helt tildækket i shoppingcentre, lufthavne og banker.

- For dét handler om sikkerhed. Men jeg skal kende de nøjagtige omstændigheder, siger Rachid Nekkaz til spørgsmålet om, hvorvidt han vil betale kvindens bøde.

I Haderslev blev en 49-årig mand sigtet for at overtræde forbuddet, da han gik rundt med skimaske på, bar overkrop og en pind i hånden.

- Hvis manden var voldelig eller ubehagelig, vil jeg ikke betale bøden. Men hvis han ikke var farlig, vil jeg selvfølgelig betale den, siger Nekkaz.

En tyrkisk turist fik en bøde, da hun ville forny sit visum på politistationen. Hun betalte bøden for at bære niqab med det samme, hvorefter hun lod sit ansigt komme til syne.

- Jeg skal kende til omstændighederne. Men når hun går ind på en politistation, skal hun være klar til at identificere sig selv og tage sin niqab af, siger forretningsmanden.

Rachid Nekkaz kommer til København hver eneste måned for at understrege sin vilje til at betale bøderne, fortæller han.

- Det vil jeg blive ved med, indtil Folketinget kommer til fornuft og ændrer loven, så det udelukkende er ulovligt at bære niqab i lukkede offentlige områder, såsom skoler, hospitaler, banker og storcentre.

Siden 2010 har Nekkaz betalt 1552 bøder i Frankrig, Belgien, Schweiz, Holland, Østrig og Tyskland. Det har i alt kostet 2,4 millioner danske kroner, lyder det.

Aktivisten finansierer sin frihedskamp med de penge, han har tjent ved at investere i teknologi og boligmarkedet.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Under det amerikanske slør
Mens Danmark indfører tildækningsforbud, er niqab og burka ikke på den politiske dagsorden i USA, til trods for en langt større muslimsk befolkning og hyppigere brug af ansigtsslør. Jyllands-Posten er taget til ”Philadelphias Mekka” for at undersøge, hvordan muslimske miljøer fungerer i nutidens USA, og hvorfor der ikke tales om tildækningsforbud i Trumps Amerika
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her