Annonce
Indland

Håndtryk tredobler regningen for at blive dansk statsborger

Lovforslaget om en håndtryksceremoni kan betyde mere bureaukrati, og at det bliver dyrere at blive statsborger. Det kommer ansøgeren selv til at skulle betale for.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg har sendt lovforslaget om et ceremonielt håndtryk i høring. Det kan betyde mere bureaukrati og større regning til ansøgeren.

Spørgsmålet om statsborgerskab handler ikke kun om nationalfølelse og viden om kongerækken og det danske samfund. Princip og penge spiller også ind før, at udlændinge kan blive danske statsborgere.

Det omdiskuterede lovforslag om at indføre en håndtryksceremoni vil betyde flere omkostninger til administration. Den større udgift skal sendes videre og føre til en større regning hos ansøgere. Lovforslaget indebærer nemlig, at de større omkostninger skal betales af udlændinge ved at øge gebyret.

Når man vil være dansker i dag koster det 1.200 kroner. Hvis lovforslaget om at give håndtryk bliver godkendt, stiger prisen til 3600 kroner. Det er dermed en tredobling af gebyret for at kunne kalde sig dansk statsborger. Det fremgår af lovforslaget som udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg har sendt i høring.

Det er penge værd, ifølge indfødsretsordfører for DF Christian Langballe, som er en af ophavsmændene til den politiske aftale bag lovforslaget:

»Når man ser på, at man får den her gave, som det danske statsborgerskab er, så synes jeg faktisk ikke, at det er dyrt. Jeg synes, det er en umådelig stor og dyrebar gave,« siger han til TV2.
 

Pengene er dermed godt givet ud, mener han, og er naturligt enhver borgers egen interesse og pligt at betale for.

»Det er fuldt ud rimeligt, at man selv betaler udgifterne, ligesom man selv skal betale for at få et nyt pas og et nyt kørekort,« siger han.

Det større gebyr er bl.a. på grund af kravet om, at repræsentanter fra kommunen mødes »ansigt til ansigt med deltagerne og trykker dem i hånden (udveksler håndtryk)«. Ifølge Inger Støjberg vil det være naturligt, at det er borgmesteren som forestår ceremonien.

Ceremonien er en del af flere tiltag i lovforslaget, der skærper processen til at blive statsborger, men også vil kræve mere bureaukratisering. Det er er ellers et netop et af regeringens mål at skære ned på bureaukrati.

Christian Langballe mener dog, at diskussionen om statsborgerskab er undtaget den diskussion, og at det ikke kan blandes sammen.

Løkke om kritik af håndtryk: Så må staten tage over

Flere borgmestre er af en anden holdning og har kritiseret det ceremonielle håndtryk for at skabe unødigt mere bureaukrati. Kritikken er kommet fra både Venstre, Socialdemokratiet og andre partiers borgmestre. Bl.a. har tre S-borgmestre udtrykt, at de vil nægte at kræve et håndtryk fra ansøgerne.

Efter lavinen af kritik fra borgmestrene rundt i landet. har Lars Løkke dog åbnet op over for en alternativ løsning fra statens side til at overvære ceremonien.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Aarhus Ø skal ende med et rundt 0

Den samlede økonomi for Aarhus Ø skal ende i balance, og derfor vil en justering af Lighthouse-projektet kræve andre indtægter. Det fortæller kommunens budgetchef, der her giver en status på økonomien på Aarhus Ø.

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere
Rådmand om budget på ældreområdet: »Jeg kan ikke få armene ned«​
I følge rådmand for Sundhed og Omsorg, Jette Skive (DF), har man ikke skullet sluge de helt store kameler på ældreområdet i kommunens budgetforlig for 2019, i betragtning af hvad man var blevet stillet i udsigt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her