Annonce
Indland

Ny forskning: P-piller giver større risiko for børneleukæmi

Formand for danske speciallæger i gynækologi, maner til forsigtighed.

Børnekræft er en af de sygdomme, der slår flest børn ihjel i den vestlige verden. Selvom leukæmi er sjælden, så er det en af de hyppigste former for kræft hos børn, og man kender kun meget lidt til årsagerne.

Ny forskning fra Kræftens Bekæmpelse tyder på, at der er en sammenhæng mellem morens indtag af prævention med hormoner herunder p-piller og risikoen for leukæmi for barnet.

»Studiet viste, at for hver cirka 50.000 barn, der bliver født af mødre, der har brugt hormonprævention tre måneder før eller under graviditeten, blev der født et barn mere med leukæmi, end i gruppen af kvinder, der ikke havde brugt prævention med hormoner,« siger postdoc Marie Hargreave, fra Kræftens Bekæmpelse, der har stået i spidsen for den nye forskning.

Studiet er baseret på registre over alle de børn, der er født i Danmark i perioden 1996 til 2014. Gennem receptregisteret, har forskerne kigget på mødrenes forbrug af hormonprævention, og sammenlignet det med kræft-registeret. I perioden, hvor studiet fandt sted, blev der født 1,2 millioner børn, og i samme årrække blev 606 børn syge af leukæmi.

Resultaterne skal med lignende studier og andre typer af studier genskabes i andre lande, før at man med sikkerhed kan tale om en reel biologisk sammenhæng mellem hormonel prævention og leukæmi. Hvis resultaterne kan genskabes, så kan det ifølge Marie Hargreave, hjælpe forskere til at forstå nogle af de mekanismer, der gør, at børn får leukæmi. Indtil da, er der ikke grundlag for, at kvinder skal tænke i alternativ prævention.

Vil i anbefale, at kvinder dropper p-pillerne?

»Nej, det vil vi ikke. Selvom vi finder en stærkt forøget risiko, så er det relativt. Der er cirka 50 tilfælde af leukæmi om året, så selvom risikoen skulle være øget, hvis man har taget p-piller op til eller under graviditeten, så er den enkeltes risiko stadig ekstremt lav, fordi leukæmi er en sjælden sygdom, « siger forskeren.

Frygt ikke p-pillerne

Hanne Westergaard, der er formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi (DSOG), slår også fast, at studiet skal testes igen og igen, før man kan tale om en reel sammenhæng.

»Der er ikke noget ved studiet, der fortæller mig, at der er en sikker sammenhæng, og derfor skal kvinder for guds skyld blive ved med at spise deres p-piller,« siger formanden, der til daglig er overlæge på Gynækolgisk-Obstetrisk afdeling på Nordsjællands Hospital i Hillerød.

Det er vigtigt, at forholde sig nuanceret til resultaterne, der ifølge Hanne Westergaard kan have flere fejlkilder.

»Vi ved ikke, om de kvinder, der ifølge receptregisteret har købt p-piller i starten af deres graviditet, rent faktisk har indtaget dem. Det kan også være at kvinder, der planlægger at blive gravide, lever anderledes og har en anden adfærd end dem, der oplever en uplanlagt graviditet,« siger formanden.

Hos DSOG frygter man, at forskningen kan få kvinder til at droppe p-pillerne, og derfor maner formanden til forsigtighed.

»Hvis det viser sig, at der er en sammenhæng, så er det 1 ud af 50.000 børn, der er i risko for leukæmi. Og det er ved alt mærke kun 1 ud af de 50.000, hvor kvinden har taget hormonel prævention under graviditeten. Ud af de 63.000 børn, der årligt bliver født i Danmark, så er der ikke 50.000 af dem, hvis mor har taget medicin,« siger hun.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere
Restaurantanmeldelse: Karruseltur på Aarhus' nye restaurant og vinbar
Der er masser af god vilje og entusiasme, men for nærværende væsentlig mindre kompetence at finde på Aarhus’ nye franskorienterede spisested. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her